Vårt Oslo 10. juni 2025: Justisministeren bør ta et kraftig oppgjør med Oslo-politiet Av Arild Knutsen, leder i Foreningen for human ruspolitikk.
Politiets praksis fører til mer kriminalitet, mer fysisk og psykisk uhelse og mer salg av ulovlige rusmidler. Dette er ikke bare uverdig, men virker fullstendig mot sin hensikt. Det fører til at folk gjemmer seg mer og miljøet presses til områder der andre miljøer henger. Der utsettes de ofte for ran og vold.
I dag vedtar et bredt flertall på Stortinget en ny ruspolitikk. Bruk og besittelse av ulovlige rusmidler til egen bruk blir nedkriminalisert. Og terskelen for at politiet kan bruke inngripende tvangsmidler skjerpes betraktelig.
Personer over 18 år som blir tatt med ulovlige rusmidler til egen bruk, kan heretter vedta et forenklet forelegg for dette. Da avgjøres saken på stedet, uten at det er behov for rusmiddeltesting.
Dersom vedkommende vedgår, men ikke vedtar forenklet forelegg, skal reaksjonen være betinget påtaleunnlatelse med krav om oppmøte hos rådgivende enhet for russaker.
Personer under 18 år skal ikke pålegges forelegg. De skal kun henvises til rådgivende enhet. Dette innebærer tre pålagte oppmøter i løpet av tre måneder.

Lukrativt for dealere
Stortingsflertallet, som består av Ap, Høyre, SV og Venstre, og støttes av Rødt og MDG, ber også regjeringen å utrede og sende på høring et lovforslag om en samaritanbestemmelse som sikrer at politiet ikke straffeforfølger mindre rusmiddelovertredelser der lovbryteren yter assistanse, er til stede eller tilkaller nødetater i akutte situasjoner.
Dette for at ingen skal kvie seg for å ringe nødnummer av frykt for å bli straffeforfulgt for bruk og besittelse av mindre mengder ulovlige rusmidler.
Samtidig instruerer stortingsflertallet politiet til å la personer med rusmiddelutfordringer være i fred. De skal få ubetinget påtaleunnlatelse.
Dessuten presiserer de at beslag av mindre mengder rusmidler til egen bruk vil sette rusmiddelavhengige i en vanskelig situasjon, da de raskt må skaffe seg nye brukerdoser for å dekke sitt behov. Noe som er svært lukrativt for dealere.
Rein og skjær sosial diskriminering
For kort tid siden uttalte helseminister Jan Christian Vestre at vi som samfunn over tid har sviktet for mange med rusproblemer. Nå håper vi justisminister Astri Aas-Hansen benytter anledningen til å instruere Oslo-politiet til å avvikle den uverdige politiaksjonen som pågår mot det åpne rusmiljøet i Oslo sentrum.
Den siste tiden har sentrumspolitiet gått på med uvanlig harde virkemidler. Personer med alvorlige rusutfordringer blir bortvist bare de stopper opp og snakker sammen. Det er rein og skjær sosial diskriminering.
Folk pågripes, politiet står i 30-40 minutter og ransaker slitne travere på stigmatiserende vis og de tar beslag i brukerdoser og småsedler.
Opprørte ansatte
Rett før helgen ble jeg oppringt av opprørte ansatte på et lavterskeltiltak. En av deres brukere hadde nettopp blitt anholdt av politiet og fratatt et halvt gram heroin. Friskmeldinga, som brukerdosen heter.
Vedkommende sliter med alvorlige infeksjoner og har sterkt behov for å benytte seg av deres lavterskel helsetjenester.
Men nå var han bortvist fra området. Politiet deler ut kart med innringede bortvisningsområder. Det største strekker seg opp gjennom Botanisk hage på den ene siden, over Oslo S. og gjennom Kvadraturen på den andre.
De viktigste lavterskeltiltakene i Oslo sentrum er godt innenfor dette området. Man bortvises for enten 24, 48 eller 72 timer.
Dersom politiet påtreffer dem i bortvisningsperioden, gis de klekkelige bøter. Angivelig fra 12 000 kroner og oppover, som lett kan ende med bøtesoninger.
Risikoen øker for overdoser
Politiets praksis fører til mer kriminalitet, mer fysisk og psykisk uhelse og mer salg av ulovlige rusmidler. Dette er ikke bare uverdig, men virker fullstendig mot sin hensikt.
Det fører til at folk gjemmer seg mer og miljøet presses til områder der andre miljøer henger. Der utsettes de ofte for ran og vold.
Også internt i miljøet hardner det til. Vi merker allerede mer aggressivitet. Og de mest sårbare i miljøet er mindre beskyttet når miljøet spres på denne måten. De har liten eller ingen rettssikkerhet eller politibeskyttelse fra før.
Praksisen fører også til mer risikoadferd og til at risikoen for overdoser øker betraktelig.
Har ingen steder å gå
Dette er konsekvensen av de mange kuttene på rusfeltet. Da oppstår en så samfunnsskadelig situasjon at myndighetene setter inn tilsvarende ressurser og vel så det, på politi og vektere som driver med brannslukking av øyeblikksbildet.
Det hjelper ikke heller at byrådet på to år ikke har opprettet avgrensede uteområder for folk i rusmiljøet. Dette som står som et punkt i Hammersborg-erklæringen byrådspartiene gikk til valg på. Byens aller mest sårbare blir ikke bare jagd vekk, de har ingen sted å gå til.
Historisk dag
Ruspolitikken tar i dag noen sjumilssteg. Det er en historisk dag for rusfeltet, også selv om straffesporet består.
Og er det noe som bør bli straffbart, så er det den ignoransen, diskrimineringen og uverdige behandlingen som alvorlig rusmiddelavhengige i dag utsettes for i landets hovedstad.
Les artikkelen i Vårt Oslo her.