Høringsinnspill til statsbudsjettet fra Foreningen for human ruspolitikk

Arild Knutsen på høring for Helse- og omsorgskomiteen om statsbudsjettet
Arild Knutsen på høring for Helse- og omsorgskomiteen om statsbudsjettet

Det er gledelig at det foreslås en tilskuddsordning for brukerstyrte hus, i regi av brukerorganisasjonene på rusmiddelfeltet.

15. oktober 2024. Stortinget.no: Høringsinnspill til regjeringens forslag til statsbudsjett fra Foreningen for human ruspolitikk

Foreningen for human ruspolitikk er en brukerorganisasjon på rusfeltet. Vi jobber med å fremme brukermedvirkning og en skadereduserende ruspolitikk, basert på menneskerettighetene.

Vi takker for muligheten til å delta på høring om regjeringens forslag til statsbudsjett og vil konsentrere vårt innspill om fire områder. Det er rusbehandling, overdosearbeid, den økonomiske situasjonen for bruker- og pårørendeorganisasjonene og lavterskeltiltak.

Vi verdsetter at personer under 25 år skal få slippe egenandel i psykisk helsevern og TSB.

Og at kvinner i TSB skal få tilbud om gratis langtvirkende prevensjon.

Dette er tiltak som flere brukerorganisasjoner og vår paraply, Rusfeltets hovedorganisasjon, har foreslått tidligere.

Rusbehandling

Det står i regjeringens proposisjon at de regionale helseforetakene skal innrette sin virksomhet med sikte på å styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling. Og at mennesker med psykiske lidelser og rusmiddelproblemer skal ha tilgjengelig hjelp av god kvalitet. Pasientene skal oppleve helhetlige og sammenhengende tjenester.

De samme gode intensjonene ble formulert i forrige års forslag til statsbudsjett.

Samtidig er vi dypt bekymret for konsekvensene av at den ene behandlingsinstitusjonen etter den andre er nødt til å avvikle. Det ligger an til en samlet reduksjon på 400 døgnplasser. Samtidig blir det stadig færre aktiviteter å tilby under behandlingsoppholdene og behandlingstiden forkortes kraftig.

Det er bekymringsfullt at alvorlighetsgraden for å få innvilget behandling øker. At mange med omfattende rusutfordringer kommer til å få avslag på søknad om tverrfaglig spesialisert behandling.

Blant de som har fått innvilget behandling er det flere som har fått beskjed om at behandlingsoppholdet trolig må avbrytes innen nyttår på grunn av anbudssituasjonen. Vi har skrevet under på et opprop til helseminister Vestre der vi ber han om å sikre at institusjoner med gode behandlingsresultater og etablerte fagmiljøer ikke blir lagt ned på hans vakt.

Forebygging av overdoser

Vi er i en tid med skyhøye overdosetall. Antallet overdosedødsfall i 2023, meldt av Folkehelseinstituttet, oppjusteres stadig og er nå oppe i 387. Det er det høyeste antallet på 23 år.

Vi har i praksis hatt nasjonalt overdosestrategiarbeid siden 2014. Det første året fulgte det ti millioner kroner til arbeidet. Dette har siden økt til nær det dobbelte, men så er altså antallet overdosedødsfall stadig økende.

Nå venter vi på en rekke nye varslede tiltak, som skal nå fram til langt flere grupper enn man hittil har nådd fram til.

I forbindelse med den kommende forebyggings- og behandlingsreformen har Helsedirektoratet fått i oppdrag å ferdigstille og iverksette en dynamisk, ikke-tidsavgrenset handlingsplan mot overdoser og utrede et system for helhetlig monitorering av rusmiddelsituasjonen. Det skal etableres en ny beredskapstenkning innen rusfeltet. Det skal også vurderes hvordan en rusmiddelanalysetjeneste kan inngå i systemet for monitorering og beredskap.

Dette er i tråd med våre innspill og vi ser veldig frem til at nye overdoseforebyggende tiltak settes i verk. Men det følger ikke økte midler. Dette er svært illevarslende.

I 2024 ble det bevilget 19,9 millioner til arbeidet mot overdoser. 6 millioner ble flyttet til post 74, til etablering av overdosekoordinatorer ved de regionale kompetansesentrene på rusmiddelområdet, KoRus. Det er vel og bra, men dermed foreslås det å bevilge 14,6 millioner kroner til formålet i 2025.

Det er vanskelig å se hvordan nye overdosetiltak kan innføres uten økte midler til overdoseforebygging. Vi ber om at kapittel 765 post 21 økes til 20 millioner.

Bruker- og pårørendeorganisasjonene og vår paraplyorganisasjon

Bruker- og pårørendeorganisasjonene på rusmiddelfeltet har oppnådd en sentral plass på rusmiddelfeltet. Vi inviteres til møter med helseministeren og til Stortinget og kalles til utspill i mediene om nye tiltak eller en mer human ruspolitikk.

Vi sitter i råd, utvalg og arbeidsgrupper hos Helsedirektoratet. Og på mange områder i både statlig og kommunal sektor. Vi bistår også de politiske partiene, forskerne, kompetansesentrene, Folkehelseinstituttet og løfter opp mange viktige saker i mediene. Vi er avgjørende viktig i det overdoseforebyggende arbeidet. Flere av de sentrale tiltakene som er innført og som skal innføres er foreslått av oss.

Etterspørselen er økende og Helsedirektoratet utarbeider nå nasjonale faglige råd for brukermedvirkning, som ytterligere forplikter offentlige instanser til samarbeid med bruker- og pårørendeorganisasjonene.

Samtidig foreslås det å kutte i kapittel 765 post 71. Dermed kan vi ikke forvente noen vekst i organisasjonene og det hindrer bruker- og pårørendeorganisasjonene i å rekruttere nye brukermedvirkere og etterleve etterspørselen.

Rusfeltets hovedorganisasjon (RHO) er den største paraplyorganisasjonen på rusfeltet. Og spydspissen i å samle rusfeltet og formidle kunnskap. RHO koordinerer nettverket av bruker- og pårørendeorganisasjoner, som bidrar til kontinuerlig samarbeid. Det er gledelig at regjeringen oppretter en ny tilskuddsordning for slike organisasjoner, men beløpet som er satt av gir ikke mulighet for vekst.

Brukerstyrte hus

Til slutt vil vi legge til at det er gledelig at det foreslås å opprette en tilskuddsordning rettet mot brukerstyrte tilbud, såkalt brukerstyrte hus, i regi av brukerorganisasjonene på rusmiddelfeltet. Det foreslås 2 millioner til dette. Vi håper dere kan ta til vurdering om dette kan økes til 4 millioner, slik at vi får sikret drift og videreutvikling.

De siste årene har Foreningen for human ruspolitikk, i samarbeid med brukerorganisasjonene A-larm og proLAR Nett etablert de brukerstyrte tiltakene Huset Bergen og Huset Oslo. Vi er også i ferd med å etablere Huset Stavanger. Dette er en videreutvikling av lavterskelapparatet der personer med rusutfordringer får etablere, drifte og utvikle sine egne tiltak. For å ivareta autonomi, likeverd, medborgerskap og menneskerettigheter.

De brukerstyrte husene er svært godt besøkt og fungerer som en trygg base for mange med omfattende rusutfordringer, som aktivitetstiltak for folk i legemiddelassistert behandling og som for- og ettervern knyttet til rusbehandling. I tillegg er de brukerstyrte husene base for etablering av en rekke prosjekter, som gatemagasinsalg, kvinnegrupper, naloksonutdeling, brukerutstyr, patruljer som plukker brukerutstyr, musikkterapi, miljøvandring, annen oppsøkende virksomhet og mye mer. Det er også opprettet et brukerstyrt natthjem i tilknytning til Huset Bergen.

De brukerstyrte husene er således svært effektive og konstruktive tiltak, og vil snart opprettes i flere byer.

Les høringsinnspillet på stortinget.no her.

Andre nyheter

Følg med på hva vi gjør

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få et innblikk i arbeidet vi gjør.

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

FHR-representanter i samtale på gatgen utenfor Stortinget
keyboard_arrow_up