Vårt Oslo 07. april 2025: Varslede kutt i Oslos rusomsorg: Frykter økning av fra før høyt antall overdosedødsfall Av Arnsten Lindstad
Velferdsetaten varsler i sin årsberetning for 2024 kommende kutt i Oslos rusomsorg.
Som Vårt Oslo kunne fortelle mandag, begrunner velferdsetatens direktør, Guri Bergo, de kommende kuttene med blant annet økning i voldstrusler mot ansatte.
Hun peker særlig på Arbeidstilsynets stenging av Prindsen mottakssenter i fjor.
– Blåst opp av Arbeidstilsynet
Uttalelsene fra velferdsetatens direktør får lederen i Foreningen human ruspolitikk, Arild Knutsen, til å steile.
– Nå er det ikke alle i velferdsetaten som kjenner seg igjen i at ansatte blir så hyppig utsatt for vold og trulser, sier Knutsen til VårtOslo.
– Stenging av Prindsen mottakssenter i fjor ble blåst veldig opp av Arbeidstilsynet, legger han til.
– Da Prindsen var stengt, møtte jeg flere ansatte som sa at de har jobbet der i mange, mange år og aldri vært borti en voldsepisode. Men samtidig skal man selvsagt ta den slags utfordringer på største alvor. Ansatte skal ikke utsettes for vold og trusler, sier Knutsen.
Lederen i Foreningen for human ruspolitikk legger ikke skjul på at han er både overrasket og skuffet over de varslede kuttene.
Jevn økning i dødstall
– Frykter du med de varslede kuttene en økning i overdosedødsfall, særlig da dødsfall knyttet til overdoser med heroin?
– I aller høyeste grad, sier Knutsen.
Narkotikautløste dødsfall, som er Folkehelseinstituttets måte å omtale overdosedødsfall på, har økt jevnt og trutt i Norge siden 2013.
Norge har hatt en relativt høy overdosedødelighet i Europa, med 75 dødsfall per million innbyggere i aldersgruppen 15–64 år ifølge data fra 2019.
Det plasserer Norge høyt på en dyster liste i Europa. Gjennomsnittlig overdosedødelighet i EU var anslått til 22,5 dødsfall per million innbyggere i 2022, betydelig lavere enn Norges tall.
56 overdoser i Oslo
Norge har dermed hatt fire ganger så mange overdosedødsfall som snittet i Europa over lengre perioder. Litt i underkant av en fjerdedel av dødsfallene knyttes til heroin.
Ifølge FHI-tall døde det i 2023 56 mennesker av overdoser i Oslo. 12 av dødsfallene antas å skyldes overdoser med heroin.
Ett av de viktigste forebyggende tiltakene mot heroindødsfall har vært brukerrommet ved Prindsen i Storgata.
– Å begrunne ytterligere kutt i behandlingsplasser for samfunnets aller mest trengende med risiko for vold, det synes jeg er overraskende og skuffende, sier Arild Knutsen.
– Utover økning i overdosetallene, hva frykter du skjer når velferdsetaten kutter i tilbudet til de tyngste rusavhengige?
– Nei, da havner folk på gata. Eller de havner i akuttovernattinger. Ellers plasseres folk i vanlige, ordinære boliger uten at de er i en situasjon der de egentlig makter å bo, sier Knutsen.
Legger ned institusjoner
Knutsen peker på at ruspolitikken i Oslo i flere år har vært å «avinstitusjonalisere» omsorgen for tungt rusavhengige. Litt forenklet går det blant annet ut på å få rusavhengige ut fra institusjoner og over i botilbud i bydelene.
– Så blir det ikke tatt noen behovsprøving. Og det bør vi ha, altså at man finner ut hvilke behov som eksisterer for pleie og forsterket tilbud, sier han.
I løpet av de siste årene er eksempelvis EXIT Mestringsenhet i Bogstadveien lagt ned. Likeså er Haugenstua ressurssenter besluttet nedlagt.
Ved begge nedleggelsene argumenterte velferdsetaten med lavt belegg. Som skal ha vært på 80 prosent, mens det var satt et tall på at belegget skulle være 94 prosent for å kunne forsvare videre drift
– Nå ligger det også an til kutt av mange plasser på Vestli ressurssenter. Men det har ikke kommet noen oppbygging av forsterkede plasser, sier Arild Knutsen.
– Crack på Prindsen
– Hverken forsterket pleie, fordi mange rusavhengige blir eldre, eller forsterking av tilbudet til folk som kan være utagerende, sier han.
Samtidig som nedleggelsene og varsling av ytterligere kutt i rusomsorgen, skjer det en endring i Oslos tunge rusmiljø. Crack bli mer og mer utbredt, ifølge Knutsen.
Crack er en fribaseform av kokain som kan røykes og gir en kort, intens rus. Crack er kjent for å være den mest avhengighetsskapende formen for kokain. Det har en raskere virkning enn kokain i pulverform, da det absorberes raskt i blodet når det røykes.
– Prindsen er jo først og fremst for å forebygge overdoser med opiater som heroin. Men nå har de begynt å åpne veldig for kokainbruk, altså røyking av crack, sier Arild Knutsen.
– Det er jo vel og bra tiltak, men det står veldig mange i kø som ikke får komme inn på Prindsen. Kapasiteten er sprengt, sier han.
– Nå bør velferdsetaten vurdere om de skal forprioritere heroin, der brukerne har høy, høy fare for overdose. I stedet for crackrøyking, som har lavere overdosefrekvens, sier Knutsen.
Les artikkelen i Vårt Oslo her.