Straffespor må vente

Protest: Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) møtte Arild Knutsen og flere demonstranter fra rusfeltet før han i går lanserte regjeringens nye rusreform.
Protest: Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) møtte Arild Knutsen og flere demonstranter fra rusfeltet før han i går lanserte regjeringens nye rusreform.

Aktivist Arild Knutsen gir ros for flere grep i ny rusreform. Men spørsmålet om straff skyver regjeringen foran seg.

Klassekampen 26. oktober 2024: Straffespor må vente Av Frida Holsten Gullestad, Anne Kari Hinna og Line Ørnes Søndergaard.

Aktivist Arild Knutsen gir ros for flere grep i ny rusreform. Men spørsmålet om straff skyver regjeringen foran seg.

På vei inn til pressekonferansen der han skulle legge fram regjeringens rusreform, ble helseminister Jan Christian Vestre (Ap) stanset av et hundretalls mennesker som demonstrerte mot nedleggelse av en rekke rusbehandlingstilbud på Østlandet.

Vestre grep mikrofonen, tross buing. – Vi må erkjenne at store deler av ruspolitikken er feilslått. Vi som samfunn har over tid sviktet mange mennesker med rusproblem, sa han før han forsvant inn til pressekonferansen. Narkotika skal fremdeles være forbudt, slo Vestre senere fast. Men de vanskelige spørsmålene om straffereaksjon for besittelse av mindre doser narkotika, som Arbeiderpartiet og Senterpartiet er uenige om, skyver regjeringen framfor seg.

Først neste vår kommer den delen av reformen, ifølge regjeringen.

Flere grep

Men regjeringen varsler nå en rekke endringer:

Åpne for brukerrom i flere kommuner.

Gi flere mulighet til et tilbud om legemiddelassistert rehabilitering (LAR)

Kommuner skal ha ordninger for utdeling av reint utstyr.

Sette i gang forsøk med nærklinikk for spesialisert behandling av personer med omfattende rusmiddelproblematikk og/eller med samtidige psykiske lidelser.

Ha kortere ventetid for rusbehandling.

Utrede fritak for egenandel hos fastleger for å sikre målgruppa tilgang på helsehjelp.

Vestre vil ikke si når det kommer penger fra regjeringen for å dekke endringene som er foreslått. – Det vil følge penger med, men ikke i stortingsmeldingen og ikke i statsbudsjettet.

Vi har sagt veldig tydelig at rusomsorgen og – behandling skal styrkes, sier Vestre til Klassekampen.
– Du kan ikke love noe konkret? – Det må vi komme tilbake til i budsjettprosessene. Men vi har allerede vedtatt at veksten i psykisk helse og tverrfaglig spesialisert rusbehandling skal være høyere enn den generelle veksten, sier Vestre.

På kokaintoppen

Sammen med helseministeren sto justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Hun startet sitt innlegg med å slå fast at med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering kommer all bruk av narkotika til å være forbudt og understreket at regjeringen er svært bekymret for narkotikabruk, særlig blant unge.

Hun viste til at norsk ungdom er på tredjeplass i Europa i kokainbruk. –  Bruk av ulovlige rusmidler har blitt mer vanlig, og unge opplever at det nærmest ikke har konsekvenser, sier Mehl, som varslet at en lovproposisjon som følger opp Rushåndhevingsutvalget, kommer før påske neste år.

Får skryt …

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human ruspolitikk, har i en årrekke kjempet for rusmiddelbrukeres rettigheter og en ny politikk på feltet. Han skryter av Vestre. Han mener Arbeiderpartiet har fått med seg Senterpartiet på mye de ikke har gått i bresjen for og tviler på at en Høyre-regjering ville gått inn for å blant annet utrede å fjerne egenandelen hos fastleger for rusmiddelavhengige.

– Det var en fryd å høre Vestre, sier Knutsen, som også er styremedlem i Rusfeltets hovedorganisasjon. Knutsen er også glad for at regjeringen vil at flere skal få substitusjonsbehandling, og at det blir foreslått en endring i brukerromsforskriften. Samtidig er han skuffet over justisminister Mehl. – Hun kastet en svart skygge over pressekonferansen, sier han og viser blant annet til justisministerens signal om politiets handlingsrom for å avklare narkotikabesittelse.

– Det snakkes om kroppsvisitasjon, ransaking, spyttprøver og gjennomgang av telefon. Det er uforholdsmessig. Men det er ikke vedtatt ennå. Nå håper vi at Vestre står imot, og at det som kommer, er i tråd med menneskerettighetene og anbefalingen fra Riksadvokaten.

… og kritikk

Fra andre rusorganisasjoner får regjeringen først og fremst kritikk. Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis, rusfeltets samarbeidsorganisasjon, er skuffet over at det ikke er flere konkrete grep. – Det er veldig mange gode ord, men vi trenger handling, sier hun og viser samtidig til en nedbygging i behandlingstilbudet med flere hundre plasser på landsbasis. Kritikken kom ellers fra samtlige opposisjonsparti på Stortinget. Både Rødt, SV, Venstre, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet slaktet regjeringens rusarbeid.

Les artikkelen i Klassekampen her.

Andre nyheter

Følg med på hva vi gjør

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få et innblikk i arbeidet vi gjør.

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

FHR-representanter i samtale på gatgen utenfor Stortinget
keyboard_arrow_up