Roper varsku: – Det er snakk om liv og død

Ida Larsen og Michelle Alexandra Muren fra Foreningen for human ruspolitikk frykter for sine venner og bekjente i rusmiljøet. Foto: Anne Sofie Lid Bergvall / Avisa Oslo
Ida Larsen og Michelle Alexandra Muren fra Foreningen for human ruspolitikk frykter for sine venner og bekjente i rusmiljøet. Foto: Anne Sofie Lid Bergvall / Avisa Oslo

Aktører er redd for hva som vil skje når flere rusinstitusjoner legges ned.

Avisa Oslo 04. november 2024: Roper varsku: Det er snakk om liv og død Av Anne Sofie Lid Bergvall.

– Det vi ser nå er et helt felt som blir rystet i grunnvollene, sier Marianne Solberg.

Hun leder Fellesorganisasjonen, fagforeningen for mange som jobber i rusomsorgen.

Torsdag kom nyheten om det seneste i en lang rekke nederlag for rusomsorgen i Oslo.

Nå roper flere aktører på feltet varsku.

Krise for rusfeltet

Torsdag ble det klart at byråd for sosiale tjenester Juliane Ferskaug vil legge ned to boinstitusjoner for personer med rusproblemer.

Velferdsetaten må kutte 55 millioner kroner.

En rekke andre rusinstitusjoner har også fått samme beskjed. Både Arken, Incognito Klinikk og Trasoppklinikken mister avtalene med Helse Sør-Øst om polikliniske tjenester og langtidsbehandlingsplasser for personer med rusavhengighet. Til sammen er det kuttet 103 plasser på Sør-Østlandet, og behandlingstiden er kraftig redusert.

Samtidig er brukerrommet på Prinsen mottakssenter blitt stengt.

Solberg er bekymret når det skjer så mye samtidig.

– Når hele feltet opplever så mange uromomenter, blir det en krise. Det skaper en sterk følelse av utrygghet, både blant våre medlemmer, brukerne og de pårørende. Folk som er på institusjoner vet ikke om de kommer til å få hjelp et annet sted, og folk som venter på hjelp vet ikke om de kommer til å få det.

Hun er samtidig skuffet over at rusreformen, som regjeringen la frem forrige fredag, ikke evnet å skape optimisme og fremtidstro.

Frykter flere vil ta overdose

Arild Knutsen, leder for Foreningen for human ruspolitikk, er bekymret for at utviklingen vil føre til flere overdoser og dødsfall.

– Vi ser at brukerne blir mer desperate og mer frustrerte. Det fører til et høyere rusnivå og mer utagering. Det er like mye politi i gatene, men mindre hjelp å få.

Han bekymrer seg særlig for den akutte situasjonen som har oppstått etter at brukerrommet på Prinsen mottakssenter ble stengt.

– Folk setter sprøyter ute med dårlig belysning og uhygieniske forhold, og de må skyndte seg. Det gjør at det blir mer farlig, mer risiko for overdoser og skader som ikke ville skjedd hvis de var på sprøyterom.

Folk kommer til å dø i behandlingskø

Ida Larsen og Michelle Alexandra Muren er med i Knutsens forening og selv tidligere rusavhengige. De er svært bekymret for hva som vil skje med de som er rusavhengige i tiden fremover.

– Jeg vil gjerne høre hvordan de som bestemmer tenker at folk har hatt rusproblemer i 10, 15, 20 år skal bli rusfrie etter seks måneder, sier Muren.

Larsen beskriver fremtiden slik hun er redd den vil bli med de ulike kuttene.

– Folk som tar overdose kommer ikke til å få hjelpen de trenger. Folk kommer til å gå inn og ut av behandling, eller dø mens de venter på behandling. Det er helt krise, og vi kommer virkelig til å merke det fremover. Det er snakk om liv og død, sier hun.

Mister viktige ansatte

Inger Lise Hansen er generalsekretær i Actis, en interesseorganisasjon for ideelle stiftelser som jobber på rusfeltet. Hun synes det er fælt å se at det i flere år er blitt kuttet ned på tilbud for rusavhengige.

– I kampen mot overdoser og for håpet om å gi folk en vei ut av rus, er det trist å se at viktige tilbud bygges ned.

Hansen mener nedleggelsene skjer stikk i strid med at rusreformen sier det skal satses på tverrfaglige behandlingstilbud. Hun er redd for at flinke folk, som har jobbet med rusfeltet i mange år, kommer til å forsvinne ut når tilbudene legges ned. Bare på Arken, Incognito og Trasopp er det flere titalls ansatte.

– Det er snakk om kompetansemiljø som er bygget opp over flere tiår som forsvinner. Da må de ansatte søke seg til andre jobber, og det er ikke gitt at vi får de tilbake.

– Byråd og regjering må snakke sammen

Solberg i FO deler Hansens bekymring. Hun mener politikerne må gripe inn og snakke sammen.

– Her har politikerne et ansvar for å se helheten. De kan ikke unnskylde seg med at kommunen ikke er ansvarlig for hva helseforetakene gjør og så videre. Politikerne må kunne stoppe opp og se hva som skjer. Her må byrådet sette seg ned sammen med regjeringen og snakke sammen.

Torsdag deltar Solberg og flere på fakkeltog i Oslo mot rasering av rusfeltet. Mer enn to tusen personer sier de skal eller vil delta.

Les artikkelen på Avisa Oslo her.

Andre nyheter

Følg med på hva vi gjør

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få et innblikk i arbeidet vi gjør.

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

FHR-representanter i samtale på gatgen utenfor Stortinget
keyboard_arrow_up