Bergens Tidende 02. oktober 2024: Nytt prosjekt i Bergen skal gi hjelp til amfetaminavhengige Av: Kristoffer Westergaard.
– Å kjøpe stoff på gaten er ofte lotto. Jeg vil holde meg vekke fra det. Du vet ikke hva du får eller hvor utblandet det er.
Det sier Fredrik. Mandag ble han den første pasienten til å bli med på en ny nasjonal studie om amfetaminavhengighet.
Prosjektet skal gi rent amfetamin i pilleform til personer som har vært avhengige i flere år.
– Amfetamin har vært mitt foretrukne rusmiddel …, sier han og tenker seg litt om:
– De siste ti årene vel, sier han.
Vondt sykdomsbilde
Fatemeh Chalabianloo leder forskningen. Ifølge henne er amfetamin et veldig farlig stoff, som fører med seg mange dødsfall og et vondt sykdomsbilde.
– Amfetamin er ansvarlig for over en million tapte leveår i hele verden, sier Chalabianloo.
Ifølge FNs statusrapport for rusmisbruk, blir amfetamin brukt av rundt 30 millioner personer globalt.
I tillegg gir det økt risiko for hjertesykdommer, psykose, og ukritisk atferd. Ofte fordi man kjøper det på gaten, hvor det ikke er uvanlig at amfetaminet er blandet med farligere stoffer.
– Som en del av prosjektet får man heller rent amfetamin i kontrollerte doser, sier Chalabianloo.
– Det er tre til fire ganger flere som har amfetaminavhengighet enn opiatavhengighet, sier Morten Sommerbakk.
Han er med i prosjektet som erfaringskonsulent fra Foreningen for human ruspolitikk Vest.
– Neglisjert i mange år
– Dette er gruppe som har blitt neglisjert i mange år. Det har ikke blitt gjort noen særlig forskning på dem, sier Sommerbakk.
Amfetamin har rykte på seg for å være et rusmiddel man «bare kan slutte med». Flere ruser seg gjerne 14 dager i strekk. Mange er våkne store deler av tiden, forteller han.
– Men etter 14 dager slutter man uansett. Fordi man slukner. Da bruker man ofte opiater etterpå, for å kunne slappe av, sier Sommerbakk.
Men kjøp og salg skjer på gaten. Det medfører risiko.
– Amfetaminet vi får her er tryggere og renere enn det som er laget på et toalett i utlandet. Interessen for prosjektet blant brukerne er utrolig stor, sier Sommerbakk.
Prosjektet har fått midler til å drifte en femårsperiode i første omgang. Hovedbasen er i Bergen, men etter hvert vil den bli utvidet til Vestfold, Rogaland og Finnmark.
St. Olavs hospital i Trondheim får ansvar for å analysere prøvene som tas i studien. Urin, spytt, blod og håranalyse skal gjøres der.
LAR-pasienter
Deltakerne i studien er pasienter ved LAR-klinikker i de ovennevnte områdene. I Bergen er det seks slike klinikker, med til sammen 1100 pasienter. Det vil være totalt 226 deltakere i prosjektet, fra hele Norge.
Les hele artikkelen i Bergens Tidende her.