Avisen Kristiansand 13. desember 2024: Kan ikke bare politiet ha en bil stående i parken til enhver tid? Av Emilie Zeiner Sending Larsen.
Foreningen for human ruspolitikk arrangerte torsdag kveld en panelsamtale med politi og politikere, der temaet var byens rusmiljø og hvor det bør være.
En av panelets første deltakere til å åpne samtalen var Heidi Sørvig i Kvadraturen Gårdeierforening. Hun er tett på næringslivet i Kristiansand sentrum og fortalte at da koronapandemien inntraff byen, startet et problembilde for næringen som ligger tett på stedene som rusmiljøet gjerne oppholder seg på.
– Det ble veldig tydelig i bybildet at da mange av oss ble sittende hjemme, var det byens etablerte rusmiljøet som ble sittende igjen. De fikk litt fritt spillerom. Det ble også en kobling til det litt uheldige ungdomsmiljøet i byen. Det resulterte i et veldig tydelig problem for næringslivet, forteller Sørvig.
– Det førte med seg en del problemer
Hun trekker særlig fram næringsaktørene som ligger tett på Jens Bjørneboes plass like ved biblioteket.
– Det etablerte rusmiljøet fant seg en litt trygg og god plass bak domkirken. Der satt de uforstyrret i ganske lang tid. Det førte med seg en del problemer. Det oppsto vold og åpent salg av ulovlige rusmidler tett på næringslivet som fremdeles var på jobb i byen under pandemien, konstaterer hun.
Næringsaktørene tok opp problemene som oppsto, med kommunen, politiet og politikerne i møter, men opplevde ikke at det ble gjort noe konkret i ettertid.
– Vi hadde i en periode digitale møter med politiet der vi rapporterte inn hva vi i næringslivet så i bybildet, men så stoppet det litt opp. Det var akkurat som at vi fikk beskjed om at «disse» må bare få lov til å holde på der de var. Men det ble for stort og næringslivet så at dette kunne vi ikke akseptere. Det ble et for stort miljø samlet på en plass. Publikum følte seg utrygge i området og det ble egentlig en ganske håpløs situasjon for næringslivet.
– Det er viktig å inkludere alle
– Hva tenker dere at vi må gjøre med denne situasjonen, spurte ordstyrer og styreleder i Foreningen for human ruspolitikk, Arild Knutsen, til Jannicke Svaba Halvorsen i Frp.
– Vi har diskutert dette mye i gruppa og hatt besøk av flere i næringslivet og ideelle organisasjoner, så vi får mye innspill, startet Halvorsen å si.
– Det er viktig å inkludere alle, og der vi alle kommer til en enighet om et forslag som er greit for alle, forteller hun.
Knutsen trekker frem spørsmål om økt tilstedeværelse av politi i sentrum kan hjelpe. Det tror ikke nødvendigvis Amalie Gunnufsen i Høyre er løsningen for å få roet ned situasjonen i bybildet.
– Du løser ingen problemer eller utfordringer ved å flytte dem til et annet sted. Det tror jeg ikke er en god langsiktig løsning, forteller hun.
– Det ble bare parkert og vi vet ikke hvorfor
Sørvig trekker fram en «smørbrødliste» som organisasjoner tettest på brukerne i rusmiljøet selv lagde, der de la fram hva rusmiljøet selv foreslo av ønsker og tiltak for situasjonsbildet i sentrumskjernen.
– Det var ingenting på den listen som vi så på som umulig å få til. Vi hadde håpet at listen ble arbeidet med, men det har ikke vi i næringslivet fått informasjon om, forteller Sørvig og legger til at dette var noe som skjedde rett før valgskiftet i Kristiansand.
– Vi har sendt henvendelse til ordføreren og bedt om evalueringsmøte og oppfølgingsmøte på det gode initiativet som ble satt i gang, men det ble bare parkert og vi vet ikke hvorfor, konstaterer hun.
Hildegunn Marie Tønnessen Seip i MDG legger til at hun også har stusset på hvorfor denne «smørbrødlista» aldri ble fulgt opp i ettertid da kommunen i 2022, med tidligere ordfører Jan Oddvar Skisland i spissen, forsøkte å kartlegge gode muligheter.
Neda Blakstad i Ap har selv spurt rusmiljøet i byen hvorfor de vil sitte rundt Torvet parkeringshus og i Wergelandsparken.
– De fortalte at her var det varmt, de kunne trekke ned, hadde toalett og at det var sentralt.
Hun forteller at Arbeiderpartiet planlegger i nærmeste fremtid å ha et møte med dem som er i aktiv rus.
– Da kommer vi til å spørre hvor det er de selv ønsker å være, for å finne passende løsninger, forteller hun.
– Politiet er opptatt av hvordan vi fremstår i Wergelandsparken
Hva tenker politiet om byens synlige rusmiljø. Det ble opp til politistasjonssjef i Kristiansand, Anders Hareide Holt, å svare på for forsamlingen.
– Det er helt åpenbart at denne situasjonen ikke er noe politiet løser alene. Å flytte rusmiljøet har ikke løst noe som helst, hvis vi ser til Oslo. Når vi snakker om Wergelandsparken og gruppen som sitter der, så har de også lov til å være der. Det er viktig for politiet å si, forteller Holt.
Han forteller at på grunn av en del vold og salg i området, må politiet ha en vis tilstedeværelse der.
– Vi er ganske mye i Wergelandsparken, men så er vi der ikke kun når det har skjedd noe galt. Vi er der også for å snakke, ha dialog og høre hvordan de har det. Politiet er opptatt av hvordan vi fremstår i Wergelandsparken når vi er der, for det er ikke alltid at vi er der fordi det har skjedd noe galt, konstaterer politistasjonssjefen.
Likevel legger han til at det er en del utfordringer i Wergelandsparken og derfor har politiet vært der oftere.
– Det har vært en del vold, og vi er også bekymret for en del unge som oppsøker området. Det er viktig for politiet at stedet ikke skal bli et fristed der man vet at man kan komme og kjøpe narkotika. Det kan være utfordrende å finne den riktige balansen i tilstedeværelse, forklarer han.
– Nå det blir sagt «kan ikke bare politiet ha en bil stående i parken til enhver tid?». Nei, det kan vi ikke. Vi har andre ting som også skal følges opp, konstaterer Holt.
Hildegunn Marie Tønnessen Seip legger til, etter Holt, at rusmiddelavhengige i bybildet også er mennesker som alle oss andre.
– Å ta de vekk er ikke en løsning. Dette er medborgere med bevegelsesfrihet som alle oss andre.
Hun opplever at politikere i forrige valgperiode jobbet mer aktivt for å finne løsninger i rusmiljø-situasjonen, enn hva det blir gjort lokalpolitisk i dag.
– Uansett hvor man står i ruspolitikken skal disse menneskene ha et verdig sted å være, konstaterer Seip.
– Politikere kan ikke legge til rette for enkelt kjøp og salg
På spørsmål fra ordstyrer Knutsen om hva vi burde gjøre både med og for dem som er daglig avhengig av ulovlige rusmidler.
– Først og fremst må vi spørre dem, hvor er det de vil være. Det er mitt svar, for jeg vet ikke hvor de bør være. Det er egentlig ikke opp til meg å mene hvor de burde være, heller hvor de vil være, svarer Blakstad.
Gunnufsen tar ordet etter Blakstad og svarer:
– Politikere kan ikke legge til rette for enkelt kjøp og salg. Det er egentlig vår jobb å sørge for at det ikke skal være enkelt. Men det vi kan sørge for er toalettmuligheter, sanitære forhold og være et varmt og tørt sted på en måte som ikke er til sjenanse for næringsaktører i byen. Vi vil jo at de skal ha tilgang på rent utstyr. Der kan politikken gjøre noe i en situasjon der andre hjelpetiltak ikke fungerer, forteller Gunnufsen.
Hun avslutter med å si at personer med rusmiddelavhengighet skal ha et så verdig tilbud som mulig.
Les artikkelen i Avisen Kristiansand her.