Avisa Oslo 06. april 2022: Urtehagen på Grønland: – Dette er ikke et trygt område barn og unge burde vokse opp i, av Ingrid Renate Cogorno.
Det er sterke meninger om området rundt Urtehagen på Grønland. Onsdag kveld holder beboerforeningen et åpent møte, i håp om å få rusmiljøet unna bydelens barn og unge. «Dette løser ingenting», sier leder for rusbrukertilbudet Fyrlyset i Urtegata.
OsloDebatten har de siste dagene rettet oppmerksomheten mot området rundt Urtegata på Grønland, som ligger rundt hjørnet fra barneskolen, og enda nærmere flere barnehager.
Etter at det ble kjent at beboerforeningen for Grønland og Nedre Tøyen onsdag kveld arrangerer et åpent møte om rusfrie byrom, tok Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk til orde med innlegget «De vil bare ha oss vekk fra Grønland. Vekk fra akkurat der de bor».
Som et motsvar skrev Berit Jagmann, leder for Grønland og Nedre Tøyen Beboerforening, et innlegg om utfordringene ved at rusavhengige har okkupert barnas park.
Arild Knutsen er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, og en talsmann for det åpne rusmiljøet i Oslo.
Han er ikke invitert til å tale på kveldens møte, men tenker likevel å dra som tilskuer.
– Jeg synes det er uverdig at beboerforeningen arrangerer et åpent møte, mens de som kjenner brukergruppen ikke slipper til i debatten.
Han synes det er trist at folk er redde, men mener at beboerforeningen «bidrar til å forsterke frykten og problemene».
– Vi er alle sammen enige i problemet, men de bommer i årsaksforklaring og løsning i hvorfor det er sånn. Problemene som oppstår med sprøyteavfall, vold og utagerende atferd rammer brorparten av Fyrlysets tjenester like mye som det rammer alle andre, men det kommer ikke fram i diskusjonen.
– Å fremstille rusavhengige på denne måten er uverdig, da folk bare blir mer redd for dem, og det øker også konfliktnivået, forteller han til Avisa Oslo.
Han mener at politiet i større grad må være tilstedeværende i gatene på Grønland, slik de er utenfor Storgata/Brugata store deler av døgnet.
– I 2011 ble de jaget fra Plata, til Skippergata. Da fikk lavterskeltilbudet skylda. Så flyttet de seg igjen, og det viste at det var ikke lavterskeltilbudet som skapte problemet, det var politiaksjoner som gjorde det.
Han har ikke tilknytning til verken Frelsesarmeen eller Fyrlyset, men reagerer sterkt på at de nå får skylden for det åpne rusmiljøet.
– Det er et politiansvar at alle føler seg trygge. Alle er veldig opptatt av situasjon i Urtegata, og det kommer fram at barn er redde, men likevel står politiet konstant i Storgata, og i liten grad i Urtegata. Politiets metoder og prioriteringer er mye mer avgjørende for denne situasjonen enn det et lavterskeltilbud er.
Politioverbetjent for patruljeseksjonen enhet sentrum, Lasse Saastad, kommer med følgende uttalelse:
– Vi er klare over utfordringene i Urtegata, og vi forsøker hele tiden å prioritere tilstedeværelse der hvor vi mener det er mest hensiktsmessig. Vi har tilstedeværelse i Urtegata, og dette er noe vi prioriterer høyt, sier han til Avisa Oslo.
Geir Gustavsen, daglig leder for Frelsesarmeens Fyrlyset sier at «det er svært beklagelig at mange barn, unge og andre opplever nærmiljøet som skremmende».
– Frelsesarmeen deler bekymringen for barn- og unges oppvekstsvilkår i bydelen. Vi mener det er mange aktører som må på banen for å bedre forholdene, som politi, kommunen/bydel, øvrige naboer og næringsdrivende i tillegg til Frelsesarmeen.
Han forteller at Fyrlyset har tatt initiativ og startet et samarbeid gjennom nabolagsgruppa.
– I mange år har vi vært i dialog med kommunen om å finne alternative lokaliteter for vårt tilbud. Foreløpig har det ikke vært noe realiserbart sted hvor tilbudet har vært ønsket.
– Vi er villige til å flytte, men det må være til sentrumsnære og egnede lokaler.
Heller ikke Gustavsen er invitert til å tale på kveldens møte.
Arild Knutsen mener det er synd at arrangørene «bare slipper til stemmer som for dem er de rette meningene».
– Jeg har stor respekt for alle aktører, og jeg håper folk kan bli mer innrettet til å lytte på ulike perspektiver. Derfor skal jeg møte opp, og lytte til dem.
Les hele artikkelen i Avisa Oslo her.