Klassekampen 29. april 2021: Lut lei blodig debatt, Av Jo Røed Skårderud, Trondheim
LEI: Arild Knutsen mener aggressiv retorikk og skamkampanjer mot Ap skader kampen for ny rusreform. Han vil ha oppvask i rusdebatten.
Debatten om regjeringens rusreform ble en bitter affære. Tilhengere og motstandere av å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika har hamret løs på hverandre på sosiale medier. Særlig hardt var skytset rettet mot Arbeiderpartiet. De havnet under sterkt press fordi de satt med makta til å avgjøre om det ble flertall. Flere Ap-politikere har fått hard medfart og blitt angrepet som svikere når de har løftet motforestillinger mot reformen. Etter at Aps landsmøte stemte nei til avkriminalisering, har det hardna til. Påstander om at Ap er «svikere», et «svikerparti» og har rusbrukeres liv på samvittigheten, florerer. Særlig har tonen vært hard på Twitter.
«Skam dere, dere har blod på hendene. Det vil aldri tilgis og deres landssvik vil aldri glemmes!», lyder et innlegg på Twitter illustrert med et bilde av to hender dynket i blod. Arbeiderpartiet og Hadia Tajik er tagget. Det er bare et av flere blodige innlegg i rusdebatten. «Ser mange synes raseriet mot Jonas Gahr Støre er heftig. Da må dere forstå at det er tusenvis av menneskeskjebner på spill, hundrevis av liv. Hvert eneste år. Jeg legger ved et passende bilde. Nei, det er ikke for drøyt. Vi vet hva som fungerer, men Ap sa nei», lyder teksten på en mye delt post. Også denne er illustrert med hender dynket i blod.
Nå går Arild Knutsen, leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN), i rette med slike framstillinger. Sammen med Pernille Huseby, leder for Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, skrev Knutsen fredag en kronikk i VG, hvor de maner til en bedre rusdebatt. I debatten om rusreformen var Actis mot generell avkriminalisering, mens FHN er ivrige tilhengere. Samarbeidet understreker Knutsens budskap. – Jeg og Huseby ser forskjellig på en hel del. Det hindrer oss ikke fra å diskutere saklig og samarbeide om det vi er enige om, sier Knutsen. – Ingen har noen gang latt seg overbevise av å bli fortalt – du er en drittsekk og partiet ditt er et drittparti, sier han. I 25 år har han vært en viktig stemme i rusdebatten, og han anses av mange som den som har gjort mest for å endre norsk narkotikapolitikk bort fra straff og stigma.
Ikke debatten verdig
Han er skuffet over at Arbeiderpartiet stemte ned avkriminalisering, men også over nivået enkelte reformtilhengere la seg på, både før og etter Aps landsmøte. – Det har vært teppebombing i sosiale medier og tilløp til «social shaming», særlig av politikere i Arbeiderpartiet, som er uverdig og skadelig, sier Knutsen. Han understreker at de aller fleste reformtilhengerne har argumentert saklig, men at noen få har tatt mye plass med et aggressivt budskap. Han er klar på at det har vært stygg retorikk på begge sider av debatten, men er mest opptatt av å feie for egen dør. Knutsen er redd for at hets og drittslenging skal gjøre at reformbevegelsen mister sitt moralske overtak i arbeidet for en ny ruspolitikk.
Skadet reformens sak
Han er ikke i tvil om at de mest aggressive aktørene skadet rusreformens sak før Aps landsmøte. – Det stengte hjertedører og skapte sterke reaksjoner blant mange i Ap. Hvis flere hadde vist respekt for hverandres engasjement og intensjoner, tror jeg det hadde blitt flertall for reformen, sier Knutsen. Han tror det nå vil være mulig å sikre flertall på flere viktige områder, som disse:
Amnesti som sørger for at brukere som rapporterer om overdoser verken straffes eller tas fra narkotika.
Tiltak mot usosiale og nedverdigende effekter av ruskontrakt for ungdom.
Flere medisiner og mer valgfrihet i legemiddelassistert rehabilitering.
Styrking av ettervernet for ruspasienter og innføring av «forvern» før man går i rusbehandling.
– Hva med avkriminalisering. Er den saken tapt? – Absolutt ikke. Dette er en hump i veien, ikke en mur. Kampen for å bli kvitt straffelinja har kommet så langt at den er umulig å stoppe, sier Knutsen.
Tøff debatt
– Jeg er enig med Arild Knutsen i at de heftigste reformtilhengerne lett kan ha lukket flere dører enn de har åpnet, sier Jarle Roheim Håkonsen, kommunikasjonssjef i Ap stortingsgruppe. Han har fulgt debatten tett og forteller at anklager om svik og blod på hendene har blitt lagt merke til.
– Det er triste og vonde påstander som opprører mange hos oss. Både fordi de er så beinharde, men også fordi de er helt feil. De som argumenterer mot generell avkriminalisering har naturligvis også medmenneskers ve og vel for øye, sier han. – Må ikke politikere tåle at det blir tøff debatt når man fatter vedtak om viktige saker som folk er opptatt av? – Jo, helt klart. De fleste politikere tåler det godt og er vant til det. Men her har den usaklige tonen rammet høyt og lavt – og skremt mange bort fra åpen dialog. Det er synd, sier Håkonsen.
Les artikkelen i Klassekampen her.