Rusfeltet.no 20. september: Krisemøte om overdosetallene med en avtroppende helseminister, av Torhild Kielland.
Situasjonen er alvorlig. I 2020 døde 324 mennesker av overdose. Actis og Fagrådet skrev et brev til helseministeren før sommeren og ba departementet iverksette gransking, som førte til at departementet inviterte ni sentrale aktører på rusfeltet til krisemøte.
– For å bekjempe overdosedødsfall, innfører vi nå et «angrekort» for alle som har tatt en overdose og overlevd. Hvis de ikke sier ja til hjelp umiddelbart, kan de angre seg og komme tilbake til en åpen dør, sa helseminister Bent Høie (H) til NRK for knappe to uker siden.
På krisemøtet ble helseministeren også oppfordret til å tenke gullkort knyttet til pårørende som er i en svært krevende situasjon ved fatale og ikke-fatale overdoser. Skoftedalen siterte blant annet Michael Lindholm i Ivareta som ofte understreker at sorgen til venner og familie etter en overdose blir usynliggjort av skam og stigma.
Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) har hjulpet mange. Systemet oppfattes likevel av mange som så rigid at de velger å ikke søke behandling gjennom denne ordningen. Medikamentvalget er snevert og henteordningene er ofte rigide, sa Ronny Bjørnestad fra proLAR Nett under møtet.
Han og Arild Knutsen fra FHN framhevet fordelene som pandemien hadde medført knyttet til mer liberale henteordninger for folk i LAR, og åpningen for substitusjon for annen avhengighet enn til opioider. Dette kan hjelpe mange. Arild Knutsen var i tillegg tydelig på at det er helt nødvendig med flere tiltak som "gjør pasientene spiselige for LAR". Han fremhevet arbeidet til nylig avdøde lege Sverre Eika som har reddet livet til mange hundre mennesker.
Vi trenger særskilte tiltak ettersom behovet er større nå enn på lenge. Vi trenger å etablere Eika-sentre.
Arild Knutsen
Arild Knutsen fikk støtte av lege og advokatfullmektig Synne Bernhardt. Hun har fått mange henvendelser fra fortvilte pasienter både i og utenfor LAR etter Eikas bortgang. - Vi trenger et krisesenter etter Eikas bortgang. Det handler om å stabilisere og holde folk i live, sa hun. Nå er mange redde og frykter for å miste viktige medisiner og igjen stå alene i en situasjon der de mangler tillit i systemene.
Les hele saken på rusfeltet.no her.