Medlemskap

John Melhus stilte på dialogmøte hos helseministeren og på IDPC-seminar

1. mars 2022

John Melhus representerte FHN på dialogmøte med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i formiddag og på IDPC-seminar om organisasjoners deltakelse internasjonalt, i forkant av forhandlingene i CND (FNs narkotikakommisjon). https://idpc.net/.../03/cnd-65-key-issues-and-opportunities (kl. 16.).

Her skal han blant annet fortelle om opptakten til at rusreformen ble regjeringspolitikk i Norge og om organisasjonenes rolle i det hele. Her er Johns innlegg på formiddagens dialogmøte: Tusen takk for invitasjonen til dette dialogmøtet med sivilt samfunn: Vi setter veldig pris på at helseministeren har besluttet å fortsette denne viktige tradisjonen, kontakt mellom sivilt samfunn og myndighetene er viktig her i Norge, men også i et internasjonalt perspektiv - Det er et godt eksempel i en verden hvor sivilt samfunn opplever innstramming. Både når det gjelder ressurser og mangfold, men også ytringsfrihet. (dette skal jeg komme tilbake til)

Vi verdsetter Norges fokus på menneskerettigheter og håper at det rettes enda mer oppmerksomhet på dette i år. I fjor ble lederen for FNs arbeidsgruppe for vilkårlig forvaring nektet taletid, og dette er et av flere varselstegn Norge burde være oppmerksom på. Men innholdet i rapporten hun skulle presentere er enda viktigere og dyster lesing: Kriminaliseringen av rusmiddelbruk har fryktelige konsekvenser for barn, kvinner og menn verden over. Når det til og med kommer frem at politiet her i Norge overskrider deres fullmakter i sin iver etter å bekjempe narkotika, kan vi bare forestille oss hvordan det er i land hvor politiet har mer makt.

Den samme Kriminaliseringen brukes til å legitimere maktovergrep, knebling av opposisjonelle, utenomrettslige henrettelser og til og med bruk av dødsstraff.

Denne rapporten understreker hvorfor vi trenger å se på kriminalisering med nye øyne. Og det haster! Det er viktig at Norge, ved anledning, også fremmer FN systemets “Common position on Drugs” som er en veiviser i hvordan UNODC kan tilpasse sitt arbeid slik at det opprettholder FN’s verdier (og bærekraftmål) når det gjelder Helse, menneskerettigheter og narkotikapolitikk (Det er UN Common position on Drugs som ligger til grunn for det nye indekset “Global Drug Policy Index” og vi håper at, i nær fremtid, vil Norge også oppnå minimumstandarden på 100 % på alle)

Under Norges medlemskap i CND ble det fremmet flere viktige og gode resolusjoner som eksempelvis bekjempelse av Hepatitt C.Etter dette har det dessverre vært mangel på nye, gode resolusjoner i CND som berører brukerne direkte - Vi ønsker mer fokus på skadereduksjon og grunnleggende viktige bærekraftmål : Retten til helse for alle og proporsjonalitet i justissapparatet. Vårt håp er at Norge kan ta mer initiativ her fremover, kanskje i et Nordisk samarbeid og fremme de demokratiske grunnverdiene og ikke minst det gode skadereduksjonsarbeidet vi kan være stolte av. (Vi har masse ideer og stiller oss alltid til disposisjon for å bidra i dette arbeidet )

FHN organiserer også i år,et side event under CND hvor vi skal fremme noen perspektiver om kriminalisering og avkriminalisering i Norden og - og vi håper at statsråden har tid til å besøke dette eventet.Så tilbake til dette med sivilt samfunn - Selv om vi i FHN, ikke alltid er enige med myndighetene, eller hva noen av våre kollegaer i sivilt samfunn mener, så er det et par grunnleggende ting vi kan enes om, og det er retten til å ha den meningen (uansett hvor feil vi synes de tar).

Meningsmangfold er grunnleggende for utvikling og sammen finner vi gode løsninger. Det er vår plikt å stå opp for brukere og deres rettigheter. Vår jobb på cnd er også å observere og gi innspill fra et brukerperspektiv - men vi bekymrer oss for våre kollegaer i land som ikke får oppleve denne grunnleggende demokratiske retten og vi er bekymret for at mangfoldet i sivilt samfunn er i ferd med å krympe.

Vi vil høre flere stemmer som snakker på vegne av de som er berørt av dagens politikk i FN og CND - vårt håp er at dette inspirerer selv autoritære og nasjonalistiske krefter til å se at samarbeid mellom sivilt samfunn og myndighetene er lønnsomt, positivt og berikende.

Vi håper også at Norge kan vurdere å stille som kandidat til valget av The Commitee on NGO’s i april i år for å være med å sikre mangfold i sivil deltagelse i FN. (og selv om dette kanskje ikke er helseministerens bord så håper vi at hun kan rette vår forespørsel til riktig instans)

Tilbake til nyheter
crossmenu