Vårt Oslo 25. mai 2023: I 30 år gikk Siv på heroin. Nå bistår hun rusavhengige i nyåpnede og brukerstyrte Huset på Torshov, av Arnsten Linstad, journalist.
— Jeg har opplevd det folk som kommer hit går gjennom. Så jeg vet hvor skoen trykker, sier Siv Løland. Hun står utenfor brukerstyrte Huset på Torshov. Her har Oslos rusavhengige i heroinassistert- og LAR-behandling endelig fått et eget værested.
— Her skal alle møtes med respekt og medmenneskelighet. Slik jeg ser det så er det ikke "vi og dere". Det heter "oss" her på Huset, sier Siv Løland.
Den nyansatte miljøarbeideren på Huset i Oskar Braathens gate på Torshov har solid grunnlag og erfaring i møtet med rusavhengige. I 30 år gikk hun selv på heroin i Oslo.
— Her skal alle møtes med respekt og medmenneskelighet. Og vi skal bygge opp Huset sammen. De som bruker Huset skal være med å bestemme, sier Siv.
VårtOslo har dratt henne ut i bakgården. Inne i de nyoppussede lokalene er det fullt av politikere, toppbyråkrater og folk fra ulike organisasjoner.
— Brukerne av Huset skal bestemme like mye som vi ansatte gjør. Og det synes jeg er kjempefint og viktig, sier Siv.
Bak Huset står de tre rusorganisasjonene Alarm, ProLAR-Net og Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).
Inne i lokalene ville alle besøkende på den offisielle åpningen gratulere ansatte og de tre organisasjonene med at Oslo har fått et tilsvarende tilbud som har eksistert en stund i Bergen.
Sammen har de tre organisasjonene på rekordtid klart å få Huset opp å stå.
Huset skal være et brukerstyrt sted primært for rusavhengige som får heroinassistert behandling (HAB) ved Ullevål sykehus, og for folk som får annen legemiddelassistert rehabilitering (LAR).
Et vesentlig poeng for organisasjonene bak Huset var geografisk beliggenhet. De måtte finne lokaler nær kollektivtransport til og fra nettopp Ullevål sykehus. Noen hundre meter opp fra Huset ligger Vogts gate og der krysser 20-bussen hyppig til og fra Ullevål.
HAB-brukere må nemlig to ganger daglig møte opp ved sykehuset for å få sine heroindoser.
Eller for å være mer presis - et syntetisk morfinpreparat som gjør at rusavhengige ikke får abstinenser og blir syke. Og som gjør at de kan fungere helt normalt som alle andre.
Med Huset får HAB-pasientene et trygt værested med et sosialt nettverk rundt seg. Som ikke er styrt av profesjonelle behandlere, men altså av brukerne selv.
— Her kan folk være seg selv. Og vi har egentlig ikke særlig mange regler, sier Siv Løvland til VårtOslo.
— Vi skal ikke ha vold på Huset, og vi skal ikke ha rus. Men dette er gyldne regler alle er inneforstått med, sier hun.
— Du sier selv at du har hatt en "langvarig ruskarriere", jeg må jo trekke på smilebåndet av begrepsbruken, selv om jeg skjønner alvoret. Men hva innebærer det?
— Jeg ruset meg på heroin i over 30 år. Så selv om jeg ikke har noen formell utdanning, så har jeg lang og solid kompetanse i å bruke rusmidler, sier Siv.
— Jeg har skaffet meg massevis av erfaring fra å ha vært ut og inn av behandlingsinstitusjoner og fengsel.
— I de tiårene skaffet jeg meg verdifull livserfaring som gjør at jeg har kommet så langt som jeg har kommet nå. Og som gjør at jeg som miljøarbeider får være med på å bygge opp Huset, sier Siv Løvland.
Historien bak den kommunale finansieringen av Huset er spesiell. Og etableringen har skjedd på rekordtid. Her har det ikke vært noe kommunal, byråkratisk somling.
For under ett år siden møtte FHNs Arild Knutsen og Ronny Bjørnestad i proLAR Net bystyrets helse- og sosialpolitikere i Rådhuset.
Der forklarte Bjørnstad og Knutsen hvordan et brukerstyrt værested allerede var opprettet og fungerte bra i Bergen.
— Look to Bergen, fleipet Knutsen med helse- sosialpolitikerne før han og Bjørnestad ble alvorlige.
— Når staten betaler for heroinbehandlingen Oslo kommune søkte om og til slutt fikk, bør kommunen klare å bidra på samme måte som Bergen, sa Bjørnestad og Knutsen.
Flere av bystyrepolitikerne mente Bjørnestad og Knutsen burde søke kommunens velferdsetat om penger.
Men i kulissene jobbet andre politikere. Samtlige partier i bystyret var egentlig positive til det som i dag er blitt Huset.
De ville bevilge penger direkte til organisasjonene bak Huset, uten å gå veien om tungrodd kommunalt byråkrati.
Men pengene måtte på bordet. Helt sentralt sto to politikere på hver sin side - Høyres Hassan Nawaz og Rødts Ylva Holm-Torsteinson.
Sistnevnte tok med krav om finansiering til Huset inn i budsjettforhandlinger med byrådspartiene Ap, SV og MDG.
Da visste Holm-Torsteinson at hun i bystyret hadde Høyres støtte og at Rødt også trolig kunne danne et bystyreflertall med de borgerlige hvis forhandlingene gikk skeis.
Nå endte det med enighet i forhandlingene og et enstemmig vedtak i bystyret. Så samtlige bystyrepartier støtter etableringen av Huset.
FHN-leder Arild Knutsen, som en av initiativtakerne bak etablering av Huset, påpeker at det ikke bare er brukerne som skal ha nytte av Huset.
— Det er en så stor del også av fagfolk innen rusfeltet som også ønsker Huset velkommen. Så nå er jeg egentlig helt overveldet, sier Arild Knutsen til VårtOslo.
— Dette blir også en møteplass for veldig mange organisasjoner, ulike instanser innen rusfeltet og ikke minst politikere. Så Huset skal bidra til samarbeid på tvers og et bedre tiltaksapparat for rusavhengige, sier FHN-lederen.
— Det var mye politikere her på Huset i dag. Og de sa mange hyggelige ord om dere og dette brukerstyrte tilbudet. Opplever du at politikerne på tvers av høyre-venstre-aksen nå er så positivt innstilt at de nesten har forpliktet seg til videre støtte?
— Ja, absolutt! Så tror jeg de blir veldig positivt overrasket når de etterhvert kommer på besøk og ser den daglige driften.
— Da vil de bli overbevist om at Huset kanskje må bli større og ikke minst at HAB-tilbudet må både beholdes og utvides, mener Arild Knutsen.
Les artikkelen på Vårt Oslo her.