Nidaros 27. september 2022: Har satt av 3,4 millioner kroner til denne enheten – ikke hatt ett oppdrag, av Knut Okkenhaug.
Siden i sommer har de stått klare til å ta imot ungdom som politiet skulle formidle til enheten deres. Men så langt har ikke politiet i Trondheim formidlet én eneste person.
– Vi blir ikke arbeidsledige i våre ordinære jobber, selv om politiet ikke har formidlet ungdommer til oss, sier miljøterapeut Matz Seifried i Uteseksjonen i Trondheim kommune. Han er en av de fire som utgjør Rådgivende enhet for narkotikasaker i Trondheim kommune.
– Er det tema – at dere ikke har fått noen henvisninger fra politiet?
– Vi har registrert at det ikke har kommet noen saker. Det er alt Olav Pedersen i enheten – til daglig teamleder ved Mottak og oppfølgingssenteret – velger å si om den saken.
Ifølge Trondheim kommune er det avsatt 3,4 millioner kroner inneværende år til opprettelse og drift av enheten i Trondheim. Dette er en nasjonal satsing – kommuner har fått øremerkede midler til opprettelse av lignende enheter, og pengene tildeles via et spleiselag fra flere departement.
Av potten som er tildelt Trondheim, har Uteseksjonen fått 400.000 kroner inneværende år. Det bekrefter avdelingsleder for Uteseksjonen i Trondheim, Camilla Wright til Nidaros.
I helga hadde Foreningen for human narkotikapolitikk landssamling i Trondheim. Opprettelsen av kommunale rådgivningsenheter for narkotikasaker var på dagsorden også der, bekrefter leder Arild Knutsen.
Til sammen skal regjeringen ha bevilget 100 millioner kroner til opprettelsen av slike rådgivningsenheter med lovpålagt opprettelse innen 1. juli i år. Leder av foreningen, Arild Knutsen er ikke overrasket over at Rådgivende enhet for narkotikasaker i Trondheim ikke har hatt en eneste henvisning fra politiet siden de ble opprettet i sommer. Hans erfaring er at dette også gjelder andre byer: – Det er tilsvarende situasjon både i Oslo, Bergen og Drammen, sier Knutsen. Han har selv sittet i en arbeidsgruppe opprettet av Helsedirektoratet for utvikling av retningslinjer for de rådgivende enhetene for narkotikasaker.
–Kommunene bør styrke den sosialfaglige oppfølgingen, slik at sosialarbeiderne kan gå to skritt fram nå som politiet har gått to skritt tilbake. Det er lite sannsynlig at politiets avdekkende rolle har noen rusforebyggende funksjon, de sosialfaglige har i hvert fall den nødvendige kompetansen, sier Arild Knutsen.
Les hele artikkelen hos avisa Nidaros her.