Avisa Oslo 24. september 2021: Etter halvannet år er rusmiljøets «egne» vektere borte fra gata: – Utrolig trist, skrevet av Jørn Normann Pedersen.
Det åpne rusmiljøets «trivselsvektere» har ikke bare forhindret bråk, men også reddet liv. Janne Killengren (52) er trist over at de nå er borte, men kommunen regner med at tilbudet er på plass igjen snart.
I mars i fjor etablerte Velferdsetaten i Oslo kommune en egen vekterordning rettet mot det rusbelastede området i Storgata og Brugata i sentrum.
Ordningen var i utgangspunktet midlertidig, men ble siden forlenget. Halvannet år senere er tilbudet avsluttet, i alle fall midlertidig.
– Vi har merket stor forskjell, sier Janne Killengren (52).
– Det tok kanskje litt tid før folk skjønte at det ikke var vanlige vektere, men det deres tilstedeværelse har definitivt hjulpet, fortsetter hun.
Killengren kjenner miljøet godt. Hun har selv vært en del av det i en årrekke. I dag er hun også aktiv i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).
Hun er skuffet over at trivselsvekterne nå er borte fra gatebildet i sentrum.
– De har hatt en utrolig dempende effekt på kranglingen og aggresjonen som av og til er i miljøet. Det er mange her som bruker rusmiljøer som kan gjøre deg litt småaggressiv. Når du har vært våken i fire døgn, blir du gjerne litt psykotisk.
Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, ble fjoråret et dystert rekordår med 324 narkotikarelaterte dødsfall – det meste siden 2001.
Det kunne vært flere, hadde det ikke vært for vekterordningen i sentrum, tror Killengren.
– De har reddet liv. De har forhindret bråk og leven, og gitt oss en ekstra trygghet som ikke var der før. Det er forferdelig trist av vi har mistet dem, sier hun.
Kathrine Paulsen, spesialkonsulent ved Avdeling for forebygging og sentrumsarbeid i Velferdsetaten i kommunen, forteller at de har avsluttet tilbudet for å ta en fot i bakken.
Velferdsetaten er nå i gang med arbeidet med en ny anskaffelse av trivselsvektere, men med noen endringer.
– Mandatet kommer til å være tydeligere på å ha samtaler med personer som ferdes i området om hva som er OK atferd, sier Paulsen.
I arbeidet med anskaffelsen har kommunen innhentet innspill fra Foreningen for human narkotikapolitikk for å sikre at brukerperspektivet ivaretas, forteller hun.
Les hele artikkelen i Avisa Oslo her.