Aftenposten 02. februar 2023: Professoral synsing om legalisering av cannabis, av Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.
Det er intet som tilsier at legaliseringen har ført til noen økning. Tvert imot.
Professorene Thomas Clausen og Helge Waal ved Senter for rus- og avhengighetsforskning synser i sin argumentasjon mot professor Willy Pedersens kronikk om resultatene i Canada. De peker på en langsom, men jevn økning i bruk siste år og siste måned, men i rapporten fra Canada står det at økningen i bruk fortsetter en trend som begynte før legaliseringen.
Det er vel kjent at det er stater med høyt forbruk i befolkningen som først vurderer legalisering. Der er det tydeligst at forbud (og kriminalisering) ikke har en forebyggende effekt. Det er intet som tilsier at legaliseringen har ført til noen økning. Tvert imot.
Det har ikke vært noen økning i bruk blant unge i Canada, men kunnskapen om skadevirkninger blant de yngste har økt kraftig. Professorene tar feil når de skriver at debutalderen ikke ser ut til å ha endret seg. I rapporten står det ettertrykkelig at den ha
Antallet som bruker cannabis hyppig, har heller ikke økt i Canada siden 2018, men antallet cannabisrelaterte arrestasjoner har sunket med 31.000 tilfeller på to år.
Altså er de som driver med cannabis, blitt påført langt færre problemer, som straff, stigma, utenforskap og den hardheten som den illegale økonomien produserer. Der enormt med penger går inn i et illegalt marked, totalt uten styring. Med høy risiko, klaustrofobiske tilstander og en kynisme som iblant driver folk til de ytterste handlinger.
Cannabisøkonomien er inngangsporten til mye av den alvorlige kriminaliteten som foregår i Norge, noe Willy Pedersen og Sveinung Sandberg har dokumentert i boken «Gatekapital».
De driver ikke akkurat og skyter hverandre på Vinmonopolet. Hardheten eksisterer ikke der. De maser heller ikke om at du skal kjøpe enda mer eller enda sterkere. Heller ikke ved cannabisutsalgene i Canada.
Les debattinnlegget i Aftenposten her.