Medlemskap

324 døde: De var søstre, brødre, mødre, fedre og venner, bekjente

31. august 2021

iHarstad.no 31. august 2021: 324 døde: De var søstre, brødre, mødre, fedre og venner, bekjente, skrevet av Marino Jonassen, FHN Nord.

– Overdoseproblematikken er noe som angår oss alle. Om du ikke skal delta på et arrangement, bruk gjerne en liten stund av dagen i dag og send en tanke til de som har mistet livet av overdose og deres etterlatte. For eksempel kan du jo tenne et lite stearinlys og sette det i vinduet, skriver Marino Jonassen.

Året 2020 ble et tungt år.

Særlig tungt ble det for en del utsatte grupper, som de rusavhengige. Rusmiljøene i Norge så først ut til å ikke bli like hardt rammet av koronaviruset som resten av befolkningen, men det ble de til den grad at 324 nå er tallet vi må forholde oss til. I 2020 døde 324 av overdose. 49 flere enn året før. Det største antallet på over 20 år. Statistikk er tall, men dette var 324 individer med sine håp, ønsker og drømmer. 324 søstre, brødre, mødre, fedre og venner, bekjente.

FHI sier at vi ikke vet enda sikkert om det har med pandemien å gjøre. Men det vi vet er at både rusmønstrene og hvilke rusmidler som forårsaker overdoser, er i endring. Derfor ønsker helsedirektoratet at fokuset på årets overdosedag i år skal være rusmidler i endring og hva lokalsamfunn kan gjøre for å forebygge overdoser.

Harstad har som kommune og lokalsamfunn kommet langt på vei med å forebygge overdoser. For et drøyt år siden hadde ikke Harstad et sted hvor folk kunne hente rent brukerutstyr og komme og ta en prat uansett hvilken form man var i, så kom Kafeen Liv&Røre og der man kan hente rent brukerutstyr. Der får man også utdelt nalokson nesespray. Det er en motgift mot overdoser, et svært viktig verktøy i forebygging av dødsfall.

Når Foreningen for Human Narkotikapolitikk og Marborg gjorde Harstad kommune oppmerksom på at de ikke delte ut brukerutstyr i kommunen, så var de svært raske med å ordne et lokale hvor dette kunne deles ut. Harstad kommune har heldigvis vært i forkant av overdosene med naloksonutdelingen, de fleste andre kommuner har startet opp først etter å ha erfart overdoser. Fra april til slutten av desember i fjor ble det utdelt 8000 kanyler i Harstad og det er utdelt over 100 nalokson nesespray. Personal fra ROP tjenesten har også mulighet til å ta med disse sprayene, så de kan ha det med i jobben når de er ute og har samtaler med folk.

I Harstad vet vi at i hvert fall 7 naloksonspray er blitt brukt i overdosesituasjon. Når man bruker disse sprayene skal ambulanse alltid tilkalles fordi det er en fare for å havne tilbake i overdose etter at effekten er borte, tilbakemeldingen fra brukere av sprayen er at dette ikke gjøres pga frykt for påtale fra politi. Dette er noe vi fortsatt skal jobbe med for å endre.

Verdens overdosedag en viktig dag for veldig mange. Det er en dag for ettertanke og for å øke bevisstheten om overdoseproblematikken, men også ment som en støtte til de etterlatte. Slike markeringer kan være med på å formidle håp og kunnskap om hvordan forebygge overdoser. FHN tok initiativ til den første markeringen i Norge i 2013 nettopp av de overnevnte grunnene og det er utrolig gledelig at mer enn 40 kommuner i Norge nå har en markering på denne dagen. Her er Helsedirektoratets oversikt over markeringene.

I Harstad vil det være en markering på kafeen Liv&Røre mellom klokken 14.00 og 15.00, der kan man tenne lys og ha en samtale hvis man ønsker det.

Overdoseproblematikken er noe som angår oss alle. Om du ikke skal delta på et arrangement, bruk gjerne en liten stund av dagen i dag og send en tanke til de som har mistet livet av overdose og deres etterlatte. For eksempel kan du jo tenne et lite stearinlys og sette det i vinduet.

Les artikkelen i iHarstad her.

Tilbake til nyheter
crossmenu