Skuffende avleggs og lite konstruktivt fra Senterpartiet

LØSER IKKE PROBLEMET: – År etter år med straffefokusert ruspolitikk har vist oss at strengere lover og mer politi ikke løser problemet. Politiets bruk av inngripende virkemidler har pågått i flere tiår – ofte på ulovlig vis – uten å gi den ønskede effekten, skriver Terje Olden, Marion Johannessen og John Melhus i Foreningen for Human Ruspolitikk.
LØSER IKKE PROBLEMET: – År etter år med straffefokusert ruspolitikk har vist oss at strengere lover og mer politi ikke løser problemet. Politiets bruk av inngripende virkemidler har pågått i flere tiår – ofte på ulovlig vis – uten å gi den ønskede effekten, skriver Terje Olden, Marion Johannessen og John Melhus i Foreningen for Human Ruspolitikk.

Det vi vet, er at svaret til Gram og Grøthe ikke fungerer.

Trønder-avisa 20. mars 2025: Skuffende avleggs og lite konstruktivt fra Senterpartiet Av Terje Olden, Marion Johannessen og John Melhus, Foreningen for human ruspolitikk (FHR) Midt-Norge.

Enkle løsninger på komplekse utfordringer er dessverre ikke noe nytt i den offentlige debatten. Likevel er det skuffende å se at Senterpartiets Bjørn Arild Gram og Maren Grøthe i sitt innlegg «Nei til narkotika, ja til et trygt Trøndelag for våre ungdommer» faller tilbake på en avleggs og ineffektiv retorikk.

Slagord som «nei til narkotika», mer politi, strengere straffer og økt tollkontroll har vært gjennomgangstemaer i norsk ruspolitikk i over 40 år. Dette er ikke nye tiltak – tvert imot er det grunnlaget for dagens feilslåtte politikk. Resultatene av denne tilnærmingen er tydelige: høye overdosetall, en stadig utvikling av nye og ukjente syntetiske stoffer, og null kontroll over styrke, innhold eller kvalitet på de rusmidlene som florerer i et uregulert marked med en svart økonomi.

Det er på tide at vi som samfunn stiller de riktige spørsmålene: Hvordan kan vi best beskytte ungdom, voksne og samfunnet som helhet når det gjelder bruk av rusmidler? Hvordan kan vi redusere kriminalitet, uro og utenforskap? Hvordan kan vi svekke de kriminelle nettverkene som tjener enorme summer svarte penger på dagens politikk – penger som finner veien inn i den ordinære økonomien gjennom for eksempel boligmarkedet og investeringsselskaper? Og som i utlandet til og med har funnet veien inn i politikken som en demokratisk trussel?

Det vi vet, er at svaret til Gram og Grøthe ikke fungerer. År etter år med straffefokusert ruspolitikk har vist oss at strengere lover og mer politi ikke løser problemet. Politiets bruk av inngripende virkemidler har pågått i flere tiår – ofte på ulovlig vis (jmfr Riksadvokatens rundskriv av 9. april 2021) – uten å gi den ønskede effekten. Tvert imot har både bruk og tilgang økt i takt med straffenivå og politiressurser brukt på området.

I stedet for å gjenta feilene fra fortiden, må vi tenke nytt. Det er på høy tid å vurdere alternative strategier. En legal og regulert tilnærming til rusmidler vil gi oss flere verktøy for å kontrollere hvem som har tilgang, hvilke produkter som tilbys, og hvordan vi kan redusere skadevirkningene. Med regulering kan vi innføre aldersgrenser, sikre kvalitet og styrke, og forebygge avhengighet før den blir uhåndterlig.

Dagens forbudspolitikk gir oss få, om noen som helst verktøy til å kontrollere situasjonen. Det er på tide at vi tar mer styring og legger til rette for en ruspolitikk som er basert på kunnskap, ikke frykt.

Les artikkelen i Trønder-avisa her.

Andre nyheter

Følg med på hva vi gjør

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få et innblikk i arbeidet vi gjør.

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

FHR-representanter i samtale på gatgen utenfor Stortinget
keyboard_arrow_up