Fædrelandsvennen 23. oktober 2024: Skivebom om rus Av Atle Håland og Arild Knutsen i Foreningen for human ruspolitikk.
Innlegget handler om at KrF-politikeren kommer over en gruppe unge personer på rådhustrappa i Kristiansand. De er i ferd med å klargjøre cannabis til bruk i fellesskap. Pedersen forferdes av synet, særlig av at en av dem er en kvinne som ser ung ut. Derfor stopper han opp og adresserer henne med varsel om potensielle skadevirkninger.
Åpenbart til ingen nytte. Den unge kvinnen tar et dypt drag og spør Pedersen om han også vil ha. Både oppsøkende tjenester og mange skoler har for lengst beveget seg bort fra skrekkpropaganda om rusmidler, fordi det ikke har hatt noen heldige konsekvenser.
Gruppen består av 8-10 personer som forteller at de benytter seg av lavterskeltilbud, men der føler de seg ikke akseptert. De har en oppfatning av at de ikke kan gå noe sted for å få hjelp, dersom de trenger det. Den unge kvinnen forteller at hun mangler utdanning, er kastet ut av en institusjon og står utenfor arbeidslivet.
De unge belyser en rekke omfattende sårbarheter. Og da kunne man jo kanskje forestilt seg at den bevandrede politikeren forble ved dem, inviterte dem til en lengre prat, informerte om forskjellige kommunale tilbud og tok politisk ansvar.
Men nei, Pedersen måtte hjem til middag. Men tankene slapp ikke taket, skriver han. Ikke at han bryr seg om noen av guttene, dem nevner han ikke med et ord. Det som er opprørende for ham er at den unge kvinnen tok et trekk hasj, og derfor mener han at hun nå har dårlige muligheter for et godt liv.
Det stemmer selvsagt ikke.
Ifølge Folkehelseinstituttet rapporterer en tredjedel av menn 16-30 år å ha brukt cannabis, mens den tilsvarende andelen blant kvinner er i overkant av en fjerdedel. Det går bra med de aller fleste.
Anekdoter er et elendig grunnlag for politiske standpunkt. Det Pedersen presterer å fortvile over, er at dette ikke ble håndtert av politiet. Og han ber politikere som ønsker å gjøre cannabis lovlig, tenke seg om og se hva de bidrar til. Han mener det er en sammenheng mellom “rusliberale” standpunkt og økning i psykisk helseutfordringer.
Går man til forskningen, finner man derimot at det ikke er mulig å peke på en spesifikk sammenheng. Ungdata skriver blant annet at «De som sliter mest, har dårligere relasjoner til foreldrene sine, de har færre venner, blir oftere mobbet, og liker seg dårligere i lokalmiljøet og på skolen enn de med god psykisk helse». Det at avkriminalisering og regulering er blitt en del av det offentlige ordskiftet er med andre ord ikke årsaken til den gradvise økningen av psykiske helseplager.
Man kan ikke konstatere økning i bruk av cannabis, basert på en liten gruppe personer på en rådhustrapp en solskinnsdag i oktober. Etter år med oppgang i tiden før pandemien, er det faktisk en liten nedgang i antall unge som har brukt cannabis det siste året, ifølge FHIs spørreundersøkelser.
Det som burde bekymre KrF-politikeren, er at den organiserte kriminaliteten er økende og at salg av cannabis er blitt en vei inn i alvorlig kriminalitet for mange unge, under gjeldende forbudspolitikk.
Ifølge Statistisk sentralbyrå og Folkehelseinstituttet, har litt under én million mennesker brukt cannabis. Kundegrunnlaget er enormt og de kriminelle nettverkenes mulighet for fortjeneste er svimlende. Det er under nåværende politikk at tilgjengeligheten og kriminaliteten øker.
Les debattinnlegget i Fædrelandsvennen her.