Dagbladet 25. oktober 2024: Ny rusreform: Mehls rustale kastet en mørk skygge Av Oda Ording, Caisa Linea Hagfors og Magnus Kallelid.
Snart ett år forsinket la helseminister Jan Christian Veste (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fram en reform på rusfeltet.
Det vil si, bare den delen som handler om helse og behandling. Den juridiske biten, om straff og politiets rolle, er utsatt til før påske.
Reformen inneholder mange tiltak som skaper jubel hos brukerorganisasjonene: Flere brukerrom, rusmiddelanalysetjenester og endringer i legemiddelassistert rehabilitering (LAR).
– Dette er dagen vi endrer hvordan vi ser på og behandler mennesker med rusavhengighet, lød det fra Vestre under pressekonferansen fredag.
Brukerorganisasjonen RIO er likevel ikke overbevist:
– Det er en del positive tiltak, men vi ser ikke at det ligger en satsing på rusfeltet for statsbudsjettet i 2025. Vi har derfor ingen forventninger om at det skjer noe nå, sier daglig leder Kenneth Arctander.
På forhånd var det ventet at hele reformen skulle presenteres samtidig. Kort tid før pressekonferansen ble det utsettelse av justisdelen.
– Endelig kommer det en del gode forslag: Rettigheter, mer medisinsk hjelp og gratis fastlege. Det er mer progressivt på helsesporet enn vi kunne håpe på med en borgerlig rusreform, sier Arild Knutsen, leder i Foreningen for human ruspolitikk (FHR).
Mer maktbruk: – Krenkende
Justisministeren understreket gjentatte ganger at narkotika fortsatt skal være forbudt under den nåværende regjeringen. Hun ga også et hint om hva som kommer i justisdelen av rusreformen til våren:
Flere maktmidler til politiet i kampen mot narkotikabruk. Det skremmer både Knutsen og Arctander:
– Mehl kastet en skygge over en ellers fin pressekonferanse. Jeg håper at Arbeiderpartiet vil jobbe mot gjeninnføring av krenkende tvangsmiddelbruk ved mistanke om rusbruk, sier Knutsen.
Ruskontrakter og spyttprøver: – Skadelig
Med det sikter FHR-lederen til Riksadvokatens funn i 2022 om at politiet i en årrekke hadde brukt ulovlige tvangsmidler, som ransaking, overfor rusbrukere. Praksisen ble endret etter dette.
Nå vil altså Mehl snu skuta igjen, med bruk av ruskontrakter og spyttprøver for å avdekke rusbruk.
– Dette er politikk som vi vet er skadelig og som bidrar til utenforskap og paradoksalt nok kan føre til økt rusmiddelbruk. Samlet vitner dette om ekstremt lavt kunnskaps- og refleksjonsnivå i denne regjeringen, sier André Nilsen, styreleder i den ruspolitiske organisasjonen Normal Norge.
Justisministeren: Forstår bekymringen
Justisminister Mehl sier til Dagbladet at hun har forståelse for at saken vekker stort engasjement og mye følelser hos mange.
Les hele artikkelen i Dagbladet her.