Hardt ut mot regjeringa: – Ikke en reform

Fra pressekonferansen der regjeringen fremla sin straffereform.
Fra pressekonferansen der regjeringen fremla sin straffereform.

Brukerorganisasjonene har ventet i fire år på en ny rusreform. Dommen over den foreslåtte reformen er nådeløs.

Dagbladet 10. april 2025: Hardt ut mot regjeringa: Ikke en reform Av Caisa Linea Hagfors.

– Jeg får en uggen følelse av det som skjer nå.

Det sier Kenneth Arctander, daglig leder i brukerorganisasjonen RIO, til Dagbladet.

Han var med i regjeringens rusreformutvalg i 2018, har skrevet en doktorgrad om norsk ruspolitikk og er åpen tilhenger av en avkriminalisering av narkotika.

Nå er han skuffet av torsdagens rusreform-nyheter fra Ap-regjeringa.

– Regjeringa strammer inn i ruspolitikken ved å ville gi politiet de fullmaktene som Riksadvokaten har sagt er uforholdsmessige og som politiet har beklaget for, sier Arctander.

I den nye reformen kommer det blant annet fram at regjeringa vil la politiet beholde den omstridte «tegn og symtomer»-testen og ta spyttprøver ved mistanke om bruk av narkotika. 

Mehl: – Kokain er ikke et legemiddel

Tidligere justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er heller ikke imponert. Men det er av helt andre grunner enn brukerorganisasjonene.

Hun mener Arbeiderpartiet «bagatelliserer narkotikabølgen» og skulle gått hardere til verks.

– Forslaget bygger i stor grad på det Senterpartiet hadde klart da vi gikk ut av regjering, men er myket opp på kritiske områder, sier hun til Dagbladet.

Hun reagerer blant annet på at Arbeiderpartiet flytter bestemmelsen om mindre alvorlige narkotikasaker til legemiddelloven.

– Senterpartiet mener den må stå i straffeloven, sammen med de andre bestemmelsene om narkotika. Kokain er ikke et legemiddel, men et farlig narkotisk stoff som kriminelle håver inn store penger på.

Hun er dessuten sterkt uenig i justisminister Astri Aas-Hansen, som i dag sa at narkotika ikke er «vanlig» eller akseptert.

– Min oppfatning er at det er både vanlig og akseptert i alt for mange ungdomsmiljøer, selv om det selvfølgelig ikke gjelder alle, påpeker hun.

Hun sier at Senterpartiet nå skal gå inn i detaljene i reformen før den skal stemmes over på Stortinget.

– Vi vil særlig se på mengdegrensene, som ikke må være for høye. Nå definerer Arbeiderpartiet f.eks. 2 gram heroin eller kokain som «mindre alvorlige», selv om dette utgjør mange brukerdoser som kan selges i kriminell virksomhet.

Ris og ros

Arild Knutsen, lederen for Foreningen for human ruspolitikk, mener vi kunne klart oss uten den nye reformen.

– Samtidig er jeg glad for at de har holdt løftet om at vi skal merke at Senterpartiet er ute av regjering. Jeg verdsetter at justisministeren innledet med underforstått kritikk mot forgjengeren om å skape unødvendig polarisering og inntrykk av at «alle» bruker ulovlige rusmidler, sier Knutsen til Dagbladet.

Han mener at regjeringen lener seg i en så progressiv retning «som de kan innenfor sitt politiske handlingsrom». Samtidig er han er dypt uenig i regjeringen om at bruk av spyttprøver ikke er sterkt inngripende.

– Vi anser det som fortsettelse av uforholdsmessig tvangsmiddelbruk i strid med menneskerettighetene. Jeg skulle ønske justisministeren ville si unnskyld for den langvarige praksisen med uforholdsmessige tvangsmidler, men når de vil fortsette med spyttprøver, forstår vi at tiden ikke er inne for det enda, dessverre.

Høyre: – Fungerer ikke

Høyres ruspolitiske talsperson, Sandra Bruflot, sier reformen er «skuffende, men som forventet». – Vi er uenige i Arbeiderpartiets straffepolitikk. Høyre mener politiets tvangsmidler må være forholdsmessige og at folk som bruker rus skal ha det samme rettsvernet som alle andre, sier Bruflot. 

Les artikkelen i Dagbladet her.

Andre nyheter

Følg med på hva vi gjør

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få et innblikk i arbeidet vi gjør.

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

FHR-representanter i samtale på gatgen utenfor Stortinget
keyboard_arrow_up