Foreslår å tildele Nygårdsparken til rusmiljøet

– Jeg tror ikke dette blir godt mottatt, men jeg synes det er et godt forslag, sier Morten Sommerbakk (høyre). Her sammen med kollega Sander Tallis. Foto: SKJALG EKELAND
– Jeg tror ikke dette blir godt mottatt, men jeg synes det er et godt forslag, sier Morten Sommerbakk (høyre). Her sammen med kollega Sander Tallis. Foto: SKJALG EKELAND

Foreningen for Human Ruspolitikk vil igjen samle rusmiljøet i Nygårdsparken. Helt uaktuelt, svarer byråden.

Bergensavisen 11. april 2025: Foreslår å tildele Nygårdsparken til rusmiljøet Av Sindre Wiik.

– Nå blir det storm! Og jeg håper det blir en storm, for vi trenger en skikkelig debatt. Hvis det er noen som ikke liker denne planen, så kom i det minste med et annet sted som er bedre egnet!

Morten Sommerbakk myser mot solen i Nygårdsparken.

Her har han både solgt og kjøpt narkotika i sine yngre dager. Nå er han tilbake med helt andre hensikter. Som leder av Foreningen for human ruspolitikk i Vestland ønsker han nemlig å legge til rette for at rusmiljøet skal kunne re-etablere seg i Nygårdsparken.

Og ja, han vet selv at dette er kontroversielt. Veldig, veldig kontroversielt.

– Jeg tror ikke dette blir godt mottatt, men jeg synes dette er et godt forslag som en midlertidig løsning. Og så vil jeg få liv i debatten. Nå må det skje noe, sier Sommerbakk.

Var Nordens største russcene

Hvis vi skal forstå hele denne saken, så bør vi ta en titt på historien.

Tidligere var rusmiljøet i Bergen samlet i nettopp Nygårdsparken, og parken var kjent som Nordens største åpne russcene. Men i 2014 ble rusmiljøet kastet ut fordi parken skulle pusses opp.

Siden den gang har byens rusmiljø hatt en rotløs tilværelse.

De var noen år på Gyldenpris, før de forflyttet seg til Vågsbunnen under pandemien. Men i vinter trappet politiet opp sin innsats i Vågsbunnen, og rusmiljøet forflyttet seg tilbake til Gyldenpris.

Det har igjen ført til misnøye blant beboerne rundt Gyldenpris.

Sommerbakk mener dette er en katt- og mus-lek som er fullstendig uverdig for menneskene i rusmiljøet.

– Nå er det faen meg nok. Det er mennesker vi snakker om. Ikke boss, sier han med utestemme.

– Nå jager vi bare miljøet rundt. Og da får folk en identitet hvor de ser på seg selv som boss, for det er det alle forteller dem.

– Parken er stor nok for alle!

I dette intervjuet lanserer Sommerbakk og kollega Sander Tallis en plan som de mener skal gi bedre forhold for både rusmiljøet og Bergens beboere.

De foreslår at det blir satt av en liten del av Nygårdsparken hvor rusmiljøet skal få oppholde seg. I dette området kan det settes ut benker, bosspann og kanskje et skur. Hvis kommunen vil, så kan man også sette opp et vindfang.

Deres viktigste poeng er at miljøvandrere fra Huset skal patruljere områder tre-fire ganger daglig, og på den måten sørge for at området er ryddig og at folk oppfører seg.

Byråd Charlotte Spurkeland (H) er fullstendig avvisende til forslaget. Du kan lese hennes svar lenger ned i artikkelen.

– Her er det kort vei til tjenestene i byen på den ene siden og MO-senteret på Gyldenpris på den andre siden. Parken er stor nok for alle, sier Sommerbakk.

– Å samle miljøet her vil være skadereduserende, for folk føler seg ikke trygge i tunnelen på Gyldenpris. Her kan vi lage et område som er kontrollert av miljøvandrere, og det vil være lettere å kartlegge miljøet, sier Tallis.

De ser i utgangspunktet på Nygårdsparken som en midlertidig oppholdsplass frem til kommunen ordner et permanent sted der rusmiljøet kan oppholde seg.

– Hva ville du selv tenkt hvis ditt eget barn var i rusmiljøet? Ville du hatt ham i en skitten tunnel på Gyldenpris, eller på et sted som var oversiktlig og med miljøvandrere, spør Sommerbakk retorisk.

BA har det siste året snakket med flere i rusmiljøet som har ønsket seg tilbake til Nygårdsparken. Flere opplevde at de var mindre til bry for omverden da de var i parken, og flere opplever at det er utrygt i tunnelen på Gyldenpris.

Tror de kan ha kontroll

– Tidligere ble det sagt at forholdene i Nygårdsparken var uverdige. Hva tenker du om det?

– Det var uverdig den gang. Men forskjellen er at vi vil lage det fint med benker, bosspann, miljøvandrere og kanskje et skur. Nå kan vi lage et område i parken som vi faktisk har kontroll på, svarer Sommerbakk.

BA spør om risikoen for at rusmiljøet ikke bare holder seg på det avgrensede området, men begynner å bevege seg i nabolagene rundt parken.

– Hvis vi lager det greit og koselig her, så tror jeg ikke folk vil gå dit. Jeg tror det går greit hvis man gir penger til miljøvandring. Men vi kan ikke bare lage stedet og overlate miljøet til seg selv igjen.

– Du er ikke redd for at det blir samme tilstander som sist?

– Jeg er ikke redd, men vi må være oppmerksomme på det. Vi kan gjøre preventive tiltak for å unngå at det blir sånn igjen, svarer Sommerbakk.

Les hele artikkelen i Bergensavisen her.

Andre nyheter

Følg med på hva vi gjør

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få et innblikk i arbeidet vi gjør.

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

FHR-representanter i samtale på gatgen utenfor Stortinget
keyboard_arrow_up