Bergensavisen 31. oktober 2024: Foreslår å kutte 17 millioner til rusfeltet i Bergen Av Katherine Ferguson og Katrine Hamre Gundersen.
Byrådet i Bergen la onsdag frem forslag til budsjett for 2025. De foreslår blant annet å kutte 17 millioner i ulike tilbud til rusavhengige.
– Er det rart at rusavhengige henger i Vågsbunnen når de ikke har noen tilbud? Og så vil byrådet kutte enda mer til denne gruppen, sier Morten Sommerbakk.
Han er leder for Foreningen human ruspolitikk og jobber ved Huset Bergen, et lavterskeltilbud for rusavhengige.
– Jeg forstår ikke hvordan byrådet kan foreslå disse kuttene. Regjeringen la akkurat frem rusreformen sin der de lover at flere skal få hjelp. Men hvordan skal de klare å holde løftene sine når kommunene bygger ned rusfeltet, spør Sommerbakk oppgitt.
– Ikke riktig
Sosialbyråd Charlotte Spurkeland (H) sier det ikke er riktig at de bygger ned rusfeltet.
– Selv om vi gjør en del endringer så øker vi budsjettene til tjenestene til rusavhengige, bostedsløse og sosialfeltet, sier hun til BA onsdag kveld.
– Jeg forstår at det blir debatt når man foreslår å gjøre endringer i tjenester, men det er viktig å få frem at vi også har mange styrkinger i dette budsjettet, legger hun til.
Vil legge ned MO-senter
På kuttlisten står blant annet MO-senteret i Eidsvåg, som foreslås avviklet.
– Vi legger ned MO-senteret i Eidsvåg fordi det har vært lave besøkstall og fordi LAR-utdelingen til Helse Bergen skal flytte ut, men vi beholder deler av dagens midler til å styrke arbeidet i åpne rusområder og i Åsane, sier Spurkeland.
LAR-poliklinikk i regi av Helse Bergen flytter til Nyborg i løpet av neste år.
Også flere aktivitetstilbud, to psykologstillinger og redusert bemanning ved ett av kommunens botiltak står på kuttlisten.
Spurkeland sier de gjør om på en del av aktivitetstilbudene til rusavhengige, og skal samle basen for tilbudet i MO Wergeland.
– Vi kommer tilbake til hvordan dette skal organiseres, men jeg kan forsikre Morten Sommerbakk om at vi fortsatt skal ha lavterskel aktivitetstilbud.
Vil ha flere midlertidige boplasser
Samtidig foreslår byrådet noen nye tiltak innen rusfeltet. Blant annet vil de bruke 2,5 millioner på å styrke bemanningen ved Bjørnsonsgate botiltak. Det er et døgnbemannet tiltak for personer med rusutfordringer.
De har også lagt inn 7,2 millioner kroner til det planlagte botilbudet Steinsvikkroken botiltak, som består av seks boliger for personer med psykisk helse- og rusutfordringer. Det skal åpne i andre kvartal neste år.
Dermed foreslår byrådet å bruke til sammen rundt 3,2 millioner kroner mindre på rusfeltet neste år enn i år.
Sosialbyråden sier de vil styrke det midlertidige botilbudet i Bergen.
– Vi skal ha anbudskonkurranse hvor vi utlyser flere plasser til midlertidige botilbud, dette setter vi av 38 millioner kroner til.
– I tillegg setter vi av 10 millioner kroner til akuttovernatting som skal drives av Huset Bergen, forteller Spurkeland.
– Jeg blir bare trist
Sommerbakk understreker at det er bra at byrådet prioriterer boliger for rusavhengige.
– Det er vel å bra at de åpner seks boliger, men det monner ikke. Og det bør ikke gå på bekostning av dagtilbud som for mange er et lyspunkt i tilværelsen.
Han mener kuttforslagene fra byrådet viser at rusavhengige blir oversett og neglisjert.
– Det er så lett å gjøre slike kutt når man bare sitter med tall og glemmer menneskene bak. Jeg blir bare trist at dette. Det får store konsekvenser for de som mister tilbudene sine.
Foreslår kutt i psykisk helse
Også innen psykisk helse foreslår byrådet å kutte i flere tilbud. Totalt vil de spare nesten ti millioner kroner på å blant annet legge ned aktivitetssenter i Psykisk helse Bergen sentrum og å utsette utvidelsen av tilbudet Rask psykisk helsehjelp.
Sommerbakk mener det er foruroligende at byrådet også foreslår kutt i lavterskeltilbud innen psykisk helse.
– Rus- og psykisk helse går hånd i hånd. Jeg har aldri møtt en rusavhengig med god psykisk helse. Det er skivebom med disse kuttene, sier han.
Spurkeland påpeker at selv om de foreslår å legge ned Psykisk helse i sentrum, beholdes de tre andre aktivitetssentre i bydelene.
– Og vi styrker Amalie Skrams hus som driver i sentrum og har tilbud til samme målgruppe. På den måter får Amalie Skrams hus en mer bærekraftig økonomi, og kan fortsette å gi et viktig tilbud.
Les hele artikkelen i Bergensavisen her.