– En skuffelse for justisministeren

Arild Knutsen
Arild Knutsen. Foto: TV2.

Rushåndhevingsutvalget vil sikre effektiv håndheving av mindre narkotikalovbrudd. Samtidig sier regjeringen at de vil bli bedre på narkotika-forebygging.

TV2.no 18. juni 2024: – En skuffelse for justisministeren Av Fanny Bu.

Rushåndhevingsutvalget vil sikre effektiv håndheving av mindre narkotikalovbrudd. Samtidig sier regjeringen at de vil bli bedre på narkotika-forebygging.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) fikk tirsdag overlevert rapporten fra Rushåndhevingsutvalget.

Utvalget har blant annet sett på politiets virkemidler for å avdekke bruk og besittelse av narkotika blant ungdom, og om politiet har gode nok virkemidler til å få bukt med organisert kriminalitet.

– Rushåndhevingsutvalget fikk et stort og viktig mandat fra regjeringen i mai i fjor. Dette er viktige spørsmål for at vi skal kunne motvirke narkotikabruk og kunne gripe inn tidlig, sier Mehl.

– Veldig trist

Utvalget legger blant annet frem forslag til lovendringer som sikrer at forbudet mot bruk og befatning med mindre mengder narkotika kan håndheves av politiet og påtalemyndigheten.

Utvalgets syn er at når mindre narkotikaovertredelser fortsatt skal være straffbart, så bør politiet også ha tilgang til virkemidler som sikrer forbudet.

Derfor foreslår de at politiet skal ha mulighet til å ta rusmiddelprøver av personer som mistenkes for bruk av narkotika. Utvalget mener at dette som hovedregel skal gjennomføres med spyttprøve.

Forslaget faller ikke i god jord hos Arild Knutsen, som er styreleder i Foreningen for human ruspolitikk.

– Det er veldig trist at utvalget foreslår å bruke spyttprøver og at de sier at forholdsmessighet ikke kan stå i veien for at politiet skal hindre lovbrudd. Her er det usikkert hvor langt politiet vil kunne gå i å utføre tvang til slik testing, sier han.

Utvalget mener også at politiet skal ha hjemmel til å gjennomføre ransaking av person og eiendom for å beslaglegge narkotika og søke etter bevis for innehav av narkotika.

Senker terskelen

Utvalget legger også frem forslag til lovendringer som sikrer at forbudet mot bruk og befatning med mindre mengder narkotika.

Terskelverdiene for hvor mye narkotika som kan anses å være til egen bruk, bør fastsettes i en egen forskrift, mener utvalget.

Hva verdiene skal være er et politisk spørsmål, sier utvalget. De foreslår likevel følgende:

  • 15 gram for cannabis
  • 2 gram for kokain
  •  5 gram for amfetamin
  •  1 gram for heroin.

Vil forhindre bruk blant unge

I lys av utredningen sier Mehl at de i større grad ønsker å forebygge bedre og komme tidligere inn med god hjelp og oppfølging, slik at færre begynner med narkotika og at flere kommer ut av avhengighet.

Samtidig vil regjeringen gå imot en generell avkriminalisering av narkotika, slik det er slått fast i Hurdalsplattformen.

Utvalgsleder Hans-Petter Jahre sier at forslagene er ment å ivareta regjeringens mål om at personer med rusmiddellidelser skal møtes med hjelp i stedet for straff.

– Samtidig skal kriminaliseringen ivareta allmennpreventive hensyn og særlig bidra til at unge personer ikke bruker ulovlige rusmidler, sier han.

Dopinglovbrudd

Utvalget foreslår også at fengselsstraff tas ut av strafferammen for bruk, erverv og besittelse av dopingmidler til egen bruk.

– Det er interessant at de nedkriminaliserer bruk og besittelse av doping også, da de foreslår at det ikke lenger skal føre til fengsel, sier Arild Knutsen.

Samtidig understreker utvalget at politiet fortsatt skal ha tilgang til de viktigste tvangsmidlene for å oppklare slike lovbrudd.

–  Det er noe negativt og noe positivt med utvalgets oppfølging av mandatet, men på overordnet nivå vil ikke dette kunne bremse den ruspolitiske brytningen vi er inne i, sier han.

Les hele saken på TV2.no her.

Andre nyheter

Følg med på hva vi gjør

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få et innblikk i arbeidet vi gjør.

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

FHR-representanter i samtale på gatgen utenfor Stortinget
keyboard_arrow_up