Bergens Tidende 26. oktober 2024: De rygger baklengs inn i fremtiden Av Per Lindberg.
Han er leder i Foreningen for human ruspolitikk (FHR) på Vestlandet. Sommerbakk forteller at han har vært avhengig av narkotika i 28 år og arbeider nå som erfaringskonsulent i rusomsorgen.
Fredag presenterte regjeringen sitt forslag til rusreform.
– De kaller det en reform, men rygger baklengs inn i fremtiden. Dette lukter Senterpartiet lang vei. Jeg har stemt Arbeiderpartiet hele mitt liv, men nå er det slutt, sier Sommerbakk.
Skal utrede straff
All bruk og befatning med narkotika skal være forbudt, men rusavhengige skal slippe straff, ifølge regjeringen.
En ny lovbestemmelse skal slå fast at det er ulovlig å bruke eller å ha narkotika i lommen, uansett hvor lite det er snakk om.
Regjeringen vurderer om det skal innføres en egen bestemmelse om kroppslige undersøkelser for å avdekke rusmiddelinntak, for eksempel ved spyttprøve.
– Det er vanvittig at de kommer dragende med dette. Rus handler om utenforskap. Mange brukere har hatt en forferdelig barndom med overgrep. De skal slippe sånt. Og hvem skal avgjøre hvem som er avhengig, spør Sommerbakk.
– Helt feil med straff
Han forteller at han kjenner flere som bruker narkotika daglig, men som fungerer i samfunnet. Russcenene i byene, som miljøet ved Korskirken i Bergen, er kun en del av det store bildet, ifølge ham.
– Det blir helt feil med straff. Folk må få hjelp, mener han.
Nå skal en rekke tiltak iverksettes, men det er ingen løfter om flere plasser i rusbehandlingen, ifølge NRK.
– Fritt behandlingstilbud er kuttet ut. De rusavhengige er som andre pasienter. Noen ønsker ett behandlingstilbud, andre et helt annet. Det passer ikke for alle å være på en gård i ni måneder når de skal bli friske. Men regjeringen har kuttet støtten til en rekke behandlingsplasser landet rundt. Mangfold er helt nødvendig, mener Sommerbakk.
Starter med skryt
A-larm representerer brukere og pårørende innen rusfeltet. Organisasjonen er livssynsnøytral. Regionleder Toril Sætra velger å starte positivt.
– Vi synes det var flott å høre helseministeren løfte de pårørendes perspektiv så sterkt. Det har vi ikke hørt før, sier hun.
Så kommer kritikken. Hun forstår ikke hvorfor den strafferettslige delen av reformen først skal presenteres på nyåret.
– Dette henger jo sammen og burde ha vært presentert sammen. Vi registrerer at regjeringen skiller de rusavhengige fra andre pasienter. Hvem skal avgjøre hvem som er rusavhengig opp mot testing, spør hun.
Hun er også sterkt kritisk til nedbyggingen av behandlingsplasser på rusfeltet. En rekke ideelle aktører har måttet legge ned fordi Helse Sør-Øst på oppdrag fra regjeringen har bestemt seg for ikke å kjøpe flere plasser.
– De siste årene har vi mistet så mye mangfold på behandlingssiden. Vi etterlyser behandlingsplasser uten Lar og rene kvinnekollektiv. Jeg registrerer at ministeren sier at folk skal få behandling så lenge de trenger det. Det virker ikke som om han tar innover seg at rehabilitering faktisk kan ta mye lengre tid enn det regjeringen ser ut til å være villig til å betale for, sier Sætra.
Les hele artikkelen i Bergens Tidende her.