Fontene 30. november 2024: Rusinstitusjoner kan reddes dersom helseministeren vil Av Anne Myklebust Odland.
Det er sterke reaksjoner blant ideelle stiftelser og organisasjoner på rusfeltet etter at det i forrige uke ble kjent hvem som får avtale med Helse Sør-Øst om å gi tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
Etter anbudskonkurransen har 13 tilbydere fått tilbud fra Helseforetaket. 14 av dagens behandlingssteder som kom med tilbud, har ikke fått ny avtale.
– Det er tragisk. Det er så mye kompetanse i miljøene samlet sett som står i fare for å bli borte. Når vi skrur av lyset og lukker døra neste år, så vil folk finne seg nye jobber. Det skal mye til for å bygge et solid fagmiljø opp igjen, sier Jonas Finnby, daglig leder i stiftelsen Tyrili.
Må stenge fire steder
Tyrilistiftelsen er på lista over institusjoner som har tapt anbudsrunden i Helse Sør-Øst.
De har fått avtale om å drifte behandlingsplasser ved tre institusjoner i regionen, mens fire av stedene ikke har fått ny avtale.
Tyrilis behandlingssteder som må stenge er i Folldal, Lillehammer, Skien og Arendal. Her rammes til sammen 130 pasienter og 100 ansatte.
– Uten ny avtale er grunnlaget for drift borte, sier Finnby.
Stiftelsen Renåvangen, Kvinnekollektivet Arken og Veslelien er også blant institusjonene som tapte anbudsrunden med Helse Sør-Øst.
Møte med ministeren
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) møtte onsdag organisasjoner for brukere og pårørende for å høre på innspill om nedbygging av døgnplasser i rusomsorgen.
– Vi krever flere anskaffelser for å redde døgnplasser og gode fagmiljøer, sier Toril Sætra, regionleder i A-larm Innlandet.
Hun var hos ministeren med representanter fra Rusfeltets hovedorganisasjon, Rio, Actis, Preventio, Foreningen for human ruspolitikk, Prolar nett og Bar. De argumenterer for at det trengs en tilleggsanskaffelse i Helse Sør-Øst på minst 100 plasser.
Organisasjonene er enige om at mangfoldet innen rusbehandling må bestå. Dette formidlet de til ministeren:
– Vi må være sikre på at mangfoldet beholdes. Vi trenger plasser som er for det enkelte kjønn, medikamentfrie og desentraliserte.
– Personlig mener jeg man må finne en annen måte å styre rusomsorgen på, så vi er sikret mangfold, kvalitet og forutsigbarhet, sier hun.
Finnby i Tyrilistiftelsen er enig: For fremtiden må det legges til rette for en modell hvor aktører innen rusomsorgen kan jobbe langsiktig.
– Vi trenger å utvikle tjenester for rusavhengige som er forutsigbare og som ikke bryter ned sterke fagmiljøer, sier han.
Han mener de må slippe å forholde seg til anbud hvert åttende år.
Vil ha systemendring
Anne Kjersti Befring, professor ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo mener det trengs en systemendring.
– Det er alvorlig å se gode fagmiljøer gå dukken. Det blir manglende kontinuitet, både for ansatte og pasienter. Det ligger i anbudskonkurransens natur, sier hun.
Les hele artikkelen i Fontene her.