Oslo takket nei til å rekruttere pasienter til unik studie om amfetamin-substitusjon

Leder i Foreningen for human ruspolitikk, Arild Knutsen, under en debatt på Litteraturhuset.
Leder i Foreningen for human ruspolitikk, Arild Knutsen, under en debatt på Litteraturhuset.

Forskerne i Bergen inviterte Oslo til å delta med pasienter i det store forskningsprosjektet om amfetamin-substitusjon. Men svaret fra OUS ble nei.

Rus og samfunn 17. oktober 2024: Oslo takket nei til å inkludere pasienter i unik studie om amfetaminsubstitusjon Av Lene Skogstrøm.

Forskerne i Bergen inviterte Oslo til å delta med pasienter i det store forskningsprosjektet om amfetamin-substitusjon. Men svaret fra OUS ble nei. – Dypt frustrerende, sier Arild Knutsen i Foreningen for human ruspolitikk.

Forskningsprosjektet er unikt i verdenssammenheng. Studien vil undersøke om substitusjonsbehandling med dekstroamfetamin  er effektiv og trygg for personer som er amfetaminavhengige.

–  Det er den første studien som gjøres på pasienter i i legemiddelassistert behandling (LAR) av denne størrelsen. Vi har flere pasienter, høyere doser med amfetamin og lengre oppfølgingsperiode enn det tidligere og mindre studier har hatt, sier prosjektleder Fatemeh Chalabianlo ved Avdeling for rusmedisin, Helse Bergen.

Invitert, men takket nei

RusForsk ved OUS søkte også om å starte sitt forskningsprosjekt da midlene ble utlyst, men fikk avslag. Det opplyser Espen Ajo Arnevik, Leder for Avdeling rus- og avhengighetsbehandling på OUS. 

I ettertid har Bergen invitert OUS til å delta med pasienter i prosjektet. Men svaret fra OUS ble altså nei. 

– Provoserende

Arild Knutsen, styreleder i Foreningen for human ruspolitikk, reagerer sterkt på at OUS avslo invitasjonen.

– Det er forferdelig provoserende og dypt frustrerende for oss at OUS takket nei til å bli med. Det er Oslo som storby som sliter med de største rusutfordringene, sier Knutsen.

Foreningen har vært pådriver for forskningsprosjektet sammen med ProLAR Nett.

– Døren er ikke lukket

Leder av forskningsprosjektet Fatemeh Chalabianloo synes det er synd at Oslo takket nei, men har forståelse for andres prioriteringer.

–  Døren er ikke lukket. Vi er i en tidlig fase av studien og ønsker å være åpne om at vi er fortsatt er interessert i å involvere flere helseforetak i å rekruttere pasienter i studien, særlig Oslo. Det samme gjelder Midt-Norge og Trondheim, som i likhet med Oslo takket nei til å bli med på å inkludere pasienter, sier hun.

Les hele saken hos Rus og samfunn her.

Andre nyheter

Følg med på hva vi gjør

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få et innblikk i arbeidet vi gjør.

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

FHR-representanter i samtale på gatgen utenfor Stortinget
keyboard_arrow_up