Trønderdebatt 13. september 2024: Er forbud løsningen på alt? Av John Melhus, internasjonal rådgiver i Foreningen for human ruspolitikk.
Debatten om legal regulering av rusmidler har blusset opp, og det med god grunn. Vi har lenge regulert både tobakk og alkohol på en måte de fleste anser som fornuftig, mens forbudet mot illegale rusmidler har vist seg å være ineffektivt da vi har lite kontroll over hvilke midler gjøres tilgjengelige, til hvilken pris eller aldersgruppe.
Vi ser nå det samme mønsteret gjentas med nikotinholdige damp- eller vape-produkter her i Norge, der vi begår de samme grunnleggende feilene: Vi tror at forbud vil redusere bruken og beskytte ungdommen, men realiteten er langt mer kompleks.
I juli trådte et nytt forbud i kraft som forbyr salg av vape med andre smaker enn tobakk. Resultatet? Flere dampbutikker får nå en usikker fremtid og en butikk i Stjørdal måtte stenge dørene, da 80 prosent av kundene foretrakk andre smaker. Dette er ikke bare en uheldig situasjon for næringslivet, men det har også minimal effekt på bruken av vape blant ungdom.
Ungdom har allerede funnet veier rundt tilgjengelighet, gjennom sosiale medier, fra utlandet og ulovlige kanaler. Mens voksne tidligere kunne kjøpe vape-produkter i butikker med 18-årsgrense, er nå også de nå tvunget til å ty til svarte markeder, hvor ingen kontrollerer alderen, og produktene er uten regulering eller kvalitetskontroll.
Dette er en problematisk utvikling. Det er én ting at ungdom allerede kunne skaffe seg vape-produkter utenom butikkene, men å innføre tiltak som til slutt kan gjøre hele markedet svart, er enda mer bekymringsfullt.
For noen dager siden kunne vi lese en alarmerende overskrift i NRK: «Ikke klar over hvor farlig det er: Unge helt ned i 10-års alderen røyker e-sigaretter». Regjeringens svar? Å stanse nettsalget av nikotin. Men hva med de 130 000 nordmennene som har sluttet å røyke og begynt å vape og nå ikke har kontrollerte utsalgssteder å benytte? Hvor skal de nå få tak i sine e-sigaretter? Dessverre ser det ut til at svaret fra myndighetene er det samme som alltid: Forbud.
Historien har vist oss gang på gang at forbud mot rusmidler ikke fungerer. Forbudet mot alkohol på 1920-tallet var en fiasko, og vi ser det samme med dagens forbud mot andre rusmidler. Resultatet er et lukrativt marked for kriminelle organisasjoner, samtidig som forbrukerne og samfunnet utsettes for større risiko og skade.
En regulert og kontrollert tilnærming til rusmidler, inkludert vape-produkter, gir oss derimot muligheten til å styre markedet på en ansvarlig måte. Ved å sette priser, aldersgrenser og kvalitetskrav kan vi redusere risikoen og forebygge uønskede konsekvenser. Hvis noe ikke fungerer, kan reguleringene justeres basert på fortløpende evalueringer.
Når markedet derimot er svart og forbudt, mister vi disse kontrollmulighetene og står igjen uten verktøy til å justere.
Vi må spørre oss selv: Skal det virkelig være enklere å få tak i illegale rusmidler enn lovlige slik som mange opplever i dag? Salg og tilgjengelighet av rusmidler bør håndteres av fagfolk og myndigheter, ikke av kriminelle organisasjoner. La oss lære av historien og innse at forbud ikke alltid er løsningen – det er evaluering, regulering og kontroll som kan gjøre en reell forskjell, også når det gjelder vape.
Les innlegget på Trønderdebatt her.